İSTANBUL - Başörtülü kız öğrenciler bir türlü okullara alınmıyor. Okulların açılmasının üzerinden 8 gün geçmesine rağmen her gün okula giden, ancak okul yönetimleri tarafından başörtülü oldukları için derslere alınmayan öğrenciler mağdur oluyor. Okula alınmayan ve derslerinden geri kalan öğrenciler okul bahçelerinde saatlerce bekleyerek geri dönüyorlar. Çocuklarının derslere alınmamasına ve adeta veba muamelesi gibi bir muamele ile karşılanmasına ise öğrenci velileri tepki gösteriyor. Kızlarının kendi iradeleri ile örtündüğünü ve inançları gereği başörtülerini devamlı bir şekilde takmak istediklerini anlatan veliler, çocuklarının bu insani davranışlarına saygı gösterilmesini istiyorlar.

Darbe Anayasasına Göre Yasak!
Bu sabah yine İstanbul Sultangazi İlköğretim okuluna giden 8. sınıf öğrencileri Gülsüm, Tuba ve Sena Seçen kardeşler ile Hafize Eren ve Senanur Beldek adlı öğrenciler geçen hafta olduğu gibi bu gün de başörtülü oldukları gerekçesi ile okula alınmadı. Çocuklarının okula alınmamasına tepki gösteren öğrenci velileri Osman Seçen, Hasan Eren ve Abdullah Beldek, İsmetpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Murat Özdemir ile görüştü. 1982 Anayasa`sının Bakanlar Kurulu kararıyla çıkardığı 11. Maddesinin (a) bendindeki kılık kıyafet yönetmeliğine göre, "İlkokul ve Ortaokullarda: Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde başı açık, saçlar temiz, düzgün taranmış olur. Saçlar, uzun olması halinde örülür veya arkaya toplanarak bağlanır. Öğrencilerin mevsime göre giyecekleri çorap, ayakkabı gibi diğer giyim eşyası 14. maddeye uygun olarak düzenlenir. Zincir, kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. ziynet eşyası takılmaz" şeklindeki yönetmeliğini gerekçe gösteren Murat Özdemir, bu yönetmelik gereği kız öğrencileri başörtüsüyle okula alamayacağını söyledi.

Her Yönüyle Hükmü Kalkmış Bir Yönetmelik
Ancak her yönüyle hükmü kalkmış olan bu yasanın gerekçe gösterilmesi öğrenci ve velileri düşündürüyor. Çünkü kesintisiz 8 yıllık eğitime geçmekle zaten ne ilkokul ve ortaokul kavramları kalmış, ne de siyah önlük ve beyaz yaka giyen öğrenci. Ancak başörtüsü konusuna gelince katı bir tutum takınan okul yönetimlerini keyfi davranmakla itham eden öğrenci ve öğrenci velileri ise duruma tepki gösteriyor.

Hani Okumak Yasal Bir Haktı?
Öğrenci velisi Osman Seçen, okumanın Anayasal bir hak olduğunu söyleyerek, "Devlet `kimse eğitim ve öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz` diyor, ancak burada benim çocuklarım en temel haklarından mahrum bırakılıyor. Biz Müslüman`ız. Ülkemiz Müslüman olarak geçiyor ancak burada çocuklarım başlarını örttükleri gerekçesi ile okula alınmıyor. Madem yönetmelik deniliyor o zaman neden kimse siyah önlük ve beyaz yaka takmıyor. Okul yönetimi neden siyah önlüksüz ve beyaz yakasız öğrenci alıyor. Bizi 12 Eylül 2010`da `kadın ve çocuklara pozitif ayrımcılık` diye sandığa çağıranlar şimdi nerede. Bu çocuklar resmen bütün arkadaşları önünde tecrit ediliyor. Bir baba olarak çok üzülüyorum. Bana `siz kasıtlı olarak çocuklarınızı bu şekilde gönderiyorsunuz` diyorlar. Bir baba olarak çocuklarımın üzerinde elbette hakkım olacak. Ancak bunlarda 8. sınıf öğrencisi genç kız olmuşlar. Kendi iradeleri ile örtünmüşler. Ben de onların bu insani davranışlarına saygı duyup arkalarında olacağım. Hakkımızı her yerde arayacağız." dedi.

Zorbalıklara Son Vereceğiz Diyenler Nerde?
Bir yandan haklarını ararken okul yönetimlerinin de çocuklarını derslere alınmasını isteyen Seçen, "Saygı gösterip okula alın diyoruz almıyorlar. Madem almıyorsunuz bu konuda bize okula almadığınıza dair bir tutanak verin diyoruz onu da yapmıyorlar. Yaptıkları tam bir zorbalık. Ben bunu kınıyorum. 12 Eylül 2010`da 82 Anayasa`sının değişmesi için sandığa çağırdılar. Sözümüzde durarak destek verdik. Ancak zorbalıklara son vereceğiz diyenler nerde, neden sözlerinde durmuyorlar." diye tepki gösterdi.

Biz Sadece Renklerini Belirleme Hakkına Sahibiz
Öğrenci velilerinin basını çağırması üzerine görüştüğümüz Okul Müdürü Murat Özdemir ise, yönetmeliğe uygun davrandıklarını, aksi takdirde kendilerinin cezai işlemlerle karşılaşacaklarını ifade ettiler. Yönetmelikte siyah önlük giyilmesi ve beyaz yaka takılmasının da geçtiğini ancak bunun için kimsenin okuldan çevrilmediğini sorduğumuzda ise Özdemir, "Okul yönetimi olarak ancak biz sadece başka okulların öğrencileri ile karıştırılmaması için öğrencilerin kılık ve kıyafet renklerini belirleyebiliyoruz. Siyah önlük giyene ise hayır giyemezsin diyemiyoruz. Başörtülü olması konusunda ise bu yönetmelik durdukça bir şey yapamayız ve başörtülü olarak okula alamayız." dedi.

Baki Altun - İLKHA