Ankara Barosu Avukatlarından Meltem Banko, bayram tatiline çıkan vatandaşların sosyal medya aracılığıyla yer bildiriminde bulunmaları veya tatil fotoğraflarını paylaşmalarının olası hırsızlık olaylarına davetiye çıkardığını belirterek, "Eğer eviniz ya da iş yeriniz siz uzaktayken yeterince korunmuyor ve güvenli değil ise sosyal medyada yer bildirimi yaparken bir kez daha düşünün" dedi.
Banko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyanın özellikle son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir kavram olduğuna dikkati çekerek, sosyal medya platform ve uygulamalarının her geçen gün daha çok kişi ve kitleler tarafından kullanıldığını vurguladı.
Sosyal medyanın özgürlükçü ve anonim yapısının da etkisiyle bu alanda devamlı artış gösteren pek çok suç ve suistimale rastlandığını ifade eden Banko, kullanıcı sayısına paralel olarak suistimal ve suç işleme oranlarının da arttığına dikkati çekti.
Sosyal medya aracılığı ile Türkiye de en sık karşılaşılan adli olayların kişisel haklara saldırı, hakaret, iftira, kişisel verilerin rıza dışında kaydedilmesi, tehdit ve şantaj, zararlı ve casus yazılım bulaştırma, dijital veri manipülasyonu, yetkisiz erişim, dinleme ve kayda alma ile telif hakları ihlali gibi konular olduğunu anlatan Banko, sosyal medya kullanıcıların farkında olmadan hırsızlara da davetiye çıkardıklarını vurguladı.
Sosyal medyayı kullanan birçok kişinin, başta bayram tatilleri olmak üzere uzun süreli tatiller için gittikleri ve gezdikleri yerleri sanal alemde duyurduklarını ifade eden Banko, şunları kaydetti:
"Günün her saati elimizden düşürmediğimiz cihazlar ya da bilgisayarları kullanarak pek çok sosyal medya platformunda bulunduğumuz yerleri, yanı başımızdakileri, sevincimizi, üzüntümüzü, seyahatlerimizi, yediklerimizi ve içtiklerimizi fütursuzca internette paylaşıyoruz. Paylaşırken farkında olmasak da mevcut durumumuz, kişiliğimiz, arkadaşlarımız, akrabalarımız ve yaşadığımız çevre hakkında çok fazla veriyi içermekte ve bu veriler eğer kötü niyetli kişiler tarafından kıymetlendirilir ve bir suistimal aracı olarak kullanılırsa hiç beklemediğimiz olaylar başımıza gelebilir. İnterneti, kötü niyetli ve bu bilgileri bir suistimal aracı olarak kullanmak isteyenlerin de kullandığını düşünürsek, evinizde ya da ofisinizde olmadığınızı sosyal medyadan sizi takip eden bir hırsızın neler yapabileceği hiç aklınıza geliyor mu? Ya sizden intikam almak için fırsat kollayanlar varsa? Eğer eviniz ya da iş yeriniz siz uzaktayken yeterince korunmuyor ve güvenli değilse sosyal medyada yer bildirimi yaparken bir kez daha düşünün."
Kişisel bilgilerin paylaşımına da dikkat
Banko, sosyal paylaşım sitesindeki "aile" bölümünde “dayı” olarak tanımlanan kişinin soyadının, aynı zamanda "anne kızlık" soyadı olduğuna dikkati çekerek, "Bu bilginin bankacılık dahil pek çok sektörde bir güvenlik sorusu olduğunu unutmamak gerekir. Doğum günlerinizi, özel günlerinizi, sevdiğiniz rakamları, en çok sevdiğiniz hayvanları, ilkokulunuzu, mezun olduğunuz okulları, üye olduğunuz dernekleri sosyal medyadan rahat rahat paylaşırken internetteki pek çok uygulama ve servisin sizden gizli soru olarak bu soruların cevaplarını sorduğunu unutmayınız" ifadelerini kullandı.
Gerekli tedbirler alınmadan yer bildirimi ve özel bilgilerin paylaşılmasının pek çok suistimale davetiye çıkarabileceğini anlatan Banko, "Hasmı ve düşmanı olan kişiler kendi güvenliğini tehlikeye atmış olabilir. Yapılan beğeniler, yer bildirimleri bir kişinin kişiliği ve günlük hayatı hakkında pek çok bilgi vereceğinden, bu bilgiler istismar edilebilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda çok daha dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum. Unutmayın paylaştığınız bir fotoğraf gelecekte hayatınızı değiştirebilir" diye konuştu.