ANKARA – TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Bursa Milletvekili İlhan Demiröz,  taş, maden, mermer ve kum ocaklarının neden oldukları sorunlarla ilgili partisinin Meclise sunduğu Araştırma Önergesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Demiröz, mahkeme kararlarına rağmen Bursa’da çevresel tahribatın devam ettiğini; tarihsel doku, sosyal yaşam, çevre ve ÇED raporları gözetilmeden çok sayıda işletmeye gelişi güzel ruhsatlar verildiğini öne sürdü.

Demiröz, “Yeşil Bursa’yı ‘Gri’ yapanlar TOKİ ucubeleri ile Bursa’mızı çevreleyenler şimdi de DOSAB’a termik santral kurulmasına göz yumuyorlar” dedi.

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden olan Bursa’nın tarım alanlarının her geçen yıl azaldığını dile getiren İlhan Demiröz, “Bursa’mızın dağ ve tepeleri Ankara’dan maden arama ruhsatları çerçevesinde tamamen parsellendi. Yıllarca çiftçilerin gözleri gibi baktığı çalılık, fundalık, ormanlık alanlara artık vatandaşlar giremiyor” dedi. 

Türkiye aarhus sözleşmesini niye imzalamıyor?

Bu arada, 28 Haziran 1998 yılında Danimarka’nın Aarhus kentinde Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından imzaya açılmış “Çevresel Konularda Bilgiye Erişim, Çevresel Karar Verme Sürecinde Halkın Katılımı ve Yargıya Başvuru Sözleşmes’nin 30 Ekim 2001 tarihinde AB ve 43 ülke tarafından imzalandığını belirtti.  Sözleşmenin onaylanmasının AB’ye üyelik yolunda Türkiye’nin yerine getirmesi gereken şartlardan olduğunu anımsatan Demiröz, buna karşılık Türkiye’nin hala Aarhus sözleşmesini imzalamamasına da dikkat çekti. (Veysi Siyah - İLKHA)