BİTLİS - Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, bin geceden daha hayırlı olan kadir gecesi nedeniyle bir açıklama yaptı. Akbaba, Müslümanlar fecrin doğuşuyla akşamki iftar vaktine kadar yemekten, içmekten ve nefsanî arzularında kendilerini muhafaza ettikleri gibi, bu geceyi de en güzel şekilde ihya etmesi gerektiğini belirtti.
Kadir gecesinin kıymeti bilinmelidir
Kadir gecesinin Kur’an-ı Kerim ve hadisi şeriflerle sabit olup, bin geceden daha hayırlı olduğunu belirten Akbaba, şöyle konuştu: “Kadir gecesi, başı rahmet ortası mağfiret ve sonu cehennemden azat olan Ramazan ayı içerisinde yer almaktadır. Bu geceyi Ramazanın son 10 günün içerisinde aranması gerektiği hadislerden öğreniyoruz.
Kadir gecesi 3 farklı anlamda kullanılıyor. Bunlardan ilki kadir ve kıymet anlamındadır ki, diğer ümmetlerin ömürleri çok uzundu fakat böyle ibadeti yapıldığında bin geceye tekâmül edecek hayırlı bir gece verilmemiştir. Bundan dolayı Kadir gecesi kıymetli olup, kıymeti bilinmesi gereken bir gecedir. İkincisi, hüküm gecesi anlamına gelmektedir. Bu gecede bolca dua edeceğiz, tövbe edeceğiz ki, Allah hakkımızda hayırlı hükümde bulunsun. Üçüncüsü ise sıkışma ve daralma anlamı vardır ki, bu gecede Cebrail başta olmak üzere melekler her türlü iş için yeryüzüne inerler. "
Kadir gecesinin kadrini bilerek fırsata çevirelim
Bu geceyi nasıl ihya edilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Akbaba, özelikle İslam dünyasının içerisinde bulunduğu vahim durum için bolca dua edilmesi gerektiğini kaydetti.A
kbaba, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu gecede nazil olan Kur’an-ı Kerim`i bolca okumalıyız. İbadetlerimizi yapmalıyız. Ve en önemlisi de dua etmeliyiz. Yaptığımız hatalardan dolayı Allah’a sığınmalıyız. Allah’ın bizlere en büyük nimetlerinden olan bu ve benzeri gecelerin kadrini bilerek fırsata çevirmeliyiz. Allah’ın çok affedici ve bağışlayıcı olduğunu idrak ederek bu geceyi en güzel şekilde ihya edelim. Mümkün oldukça bu gecede camilerde yapılacak olan programlara iştirak edelim. Bu gecede yine daha önce okunan hatimleri bağışlayalım. Çünkü bu gecede yapılacak olan hayırlar bire bin yazılıyor.”
Kadir gecesi, daha önce yapılan ibadetlerin taçlandırılmasıdır
Akbaba, Müftülük olarak birçok camide program düzenleyeceklerini ve Hırka-i Şerifi ziyaretçilere açacaklarını ifade etti.
Hiç ibadet etmeden tüm ümitleri sadece bir geceye bağlamanın doğru olmadığı uyarısında bulanan Akbaba, sözlerini şöyle bitirdi: “İslam’ı gereği gibi yaşmadan, ibadet etmeden, Allah’a olan kulluk vazifesini yerine getirmeden tüm ümitlerini bu geceye bağlamak doğru değildir. Bu gecenin ihyası Regaib gecesinden, oruç tutmaktan, namaz kılmaktan, Kur’an-ı Kerim ile hemhal olmamızla başlar. Bu gece daha önce yaptığımız ibadetlerin katlanarak hayrının verilmesidir. Daha önce yapılan ibadetlerin taçlandırılmasıdır. Onun için hiç ibadet etmeden işte bu gecede yaptıklarımdan bu kadar sevap verilecek diyerek diğer günlerde ibadetlerden gafil olmamalıyız.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)