MARDİN – İsrail`in Gazze`de yaptığı katliamları kınamak ve Filistinlilere dua etmek amacıyla Fuat Yağcı Camisi avlusunda Mardin STK Platformuna üye derneklerce dün başlatılan "Mardin, Gazze`ye Ses Ver" programı devam ediyor. 

Teravih namazının ardından Kuran`ı Kerim okunmasıyla başlayan programa yoğun ilgi gösteren Mardinliler, İlke Haber Ajansı’na konuştular.

“Bir soykırım yaşanıyor”

Mardin STK Platformu üyesi Kadim Akademi Derneği Başkan ve Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıların tüm dünyada yankı bulduğunu, ancak dünyanın tepki göstermediğini ifade etti. Özcoşar, “Dünya tarihinde yaşanmış en büyük vahşi katliamlardan birisi yaşanıyor. Ve dünya diktatörlerin uygulamadığı bir yöntem uygulanıyor. Evlerinin bahçesinde ve sahilde oynayan çocuklar bombalanıyor. Hiçbir şeyden haberi bile olmayan, masum ve günahsız çocuklar bombalanıyor. Modern dünyanın tüm imkânları kullanılarak adeta bir soykırım yaşanıyor.” dedi.

“Siyonistlerin mallarınız boykot edelim”

Gece gündüz Filistinli Müslümanlara dua ettiklerini dile getiren vatandaşlardan Mehmet Nur Özsoy, “Gece namazlarına kalkıp secdelerde rabbimize yakarıyoruz. Tüm kardeşlerimizden ricamız; Siyonist İsrail’in mallarını boykot etmeleridir.” diye konuştu.

“Dünya kamuoyu katliama sesiz kalıyor”

Mardin Artuklu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğrencisi Emine Erkar, Gazze`ye yapılan saldırıyı nefretle kınadığını söyledi. Bunun yapanların vicdan yoksunu kimselerin olduğunu dile getiren Erkar, dünya kamuoyunun da bu saldırılara sessiz kaldığını söyledi. Erkar, “Her şeyi Türkiye`den bekleme gibi bir olgu oluştu. Müslüman ülkeler bile sanki bu zulmü görmüyorlar. Nasıl bu kadar sessiz kalıyorlar anlamıyorum.” dedi.

“Şiddetle kınıyorum”

Güçsüz ve savunmasız bir halka bu şekilde bomba yağdırılıyor olması kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Erkar, “Bir sivrisinek ısırığı gibi bir bombayı nasıl kalkıp ta bu kadar büyük bir saldırıya bahane olarak kullanıyorlar.  Bu İsrail’in aslında tarihten itibaren bahaneleri kendi düşündüklerini gerçekleştirmek için oynadığı bir oyun. Bir Müslüman olarak bir insan olarak bunu şiddetle kınıyorum.” diye konuştu

“Müslümanlar artık yekvücut olmalı”

Filistin meselesinin ümmetin kanayan yarası olduğunu söyleyen Zeliha Nas, “Gazze`de ki yaşanan acıların nedeni Müslümanların bir arada olmamasıdır. Eğer bugün Müslümanlar bir olsaydı kâfirler bugün Müslümanların kanını böyle akıtmaya cesaret edemezlerdi. Allah Müslümanlara güç kuvvet versin. Gazze`de ki Müslümanlara yardım ve nusretini göndersin.” dedi.

“Ağlamaktan sahur yapamıyoruz”

Filistin’de çok acıların yaşandığını o acıların buradan bile hissedildiğini belirten Ayşe Aslıhan, “Allah onlara yardım etsin, hayırlı bir kapı açsın. Gece gündüz ağlıyoruz. Ağlamaktan sahur yapamıyoruz.” dedi.

(M. Salih Keskin – İLKHA)