MERSİN - Ramazan ayına özgü ibadetlerden biri olan fitre hakkında açıklamalarda bulunan Mersin İl Müftüsü Ali Melek, fitrenin fakirin hakkı olduğunu belirtti.

Zekâtın verilmesi gereken yerlere fitrenin de verilmesi gerektiğini ifade eden Melek, “Zekat farz olan bir ibadet, fitre ise vacip olan bir ibadettir. Bunun arasındaki fark, zekâtta nisap miktarında mala sahip olması yani malın artırıcı olması gerekir. Fitrede ise artırıcı olması şart değildir. Zekâtta bir kameri yılın geçmesi gerekirken fitre de ise bir kameri yılın geçmesi şart değildir.” dedi.

Müftü Melek, “Ramazan ayı içerisinde oruç tutan Müslümanların gerek kendileri için gerek ise ergenlik çağına gelmemiş çocukları için veya yanlarında olan büyük çocukları var ise bunların her biri için bir fitre vermesi gerekir. Hamile olan bayanın çocuğuna fitre düşmez. Fitre hem orucumuzun kabulü hem de kabir azabından kurtulmaya ve birçok sevaba ulaşmaya vesiledir. Bayram namazından önceye kadar da bu fitrelerin verilmiş olması gerekir. Bu yıl tespit edilen fitrede asgari ücret 10 TL’dir. Burada dikkat edilmesi gereken bu asgari bir miktardır. Asıl olan kişinin kendi iki öğünlük yiyeceğini göz önünün de bulundurarak bu miktarı tespit etmesidir. İsteyen kişi bu asgari ücretin üzerinde de verebilir.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Melek, “Bereket ayı diyoruz, rahmet ayı diyoruz. İftar Ramazan ayında var, sahur Ramazan ayında var, teravih Ramazan ayında var. Kur’an’ı Kerim diğer zamanlarda var ama sünnet olan mukabele Ramazan ayında var. Müslümanların Ramazan ayında ki mukabeleleri. Oruç tutan Müslümanların, oruçlarının kabulünü oluşturan bir takım unsurlar vardır. İşte o katkı yapan unsurlardan bir tanesi de fitredir. Fitre, hem Müslümanların Ramazan ayı içerisinde ki ihtiyaçlarını gidermek hem de bayrama sıkıntıdan uzak endişe etmeden girmesi için verilir. Yani fakirlerin yokluktan, açlıktan endişe etmeden bayrama girmesini temin etmektir. Toplumsal bir bayram yapılırken veya toplum bir bayramı yaşarken, mutlu bir anı yaşarken belli bir kesimin yaşaması değil toplumun bütün kesimleri bayram yapması için verilir. En azından o bayram süresi boyunca ekonomik sıkıntı duymadan mutlu olabileceği ve bu endişelerden uzak toplumun her kesiminin bayramı birlikte yaşaması için fitrelerin verildiğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)