Terör rejimi israil`in dün kabul ettiğini açıkladığı ve Hamas`ın kabul etmemesi halinde operasyonlarını yoğunlaştırarak sürdürmekle tehdit ettiği ateşkes girişimi, "israil`in, Gazze`ye kara harekatını uygulamayacağını ve sivilleri hedef almayacağını garanti ederek tüm saldırılarını durdurmasını, Gazze`deki Filistinli grupların, her çeşit roket ve sınır saldırısına son vermeyi garanti ederek saldırıları durdurmasını ve sınır kapıları açılarak geçişlerin sağlanmasını" öngörüyor.

Hamas`ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları`nın "boyun eğdirme ve diz çöktürme girişimi" olarak değerlendirdiği ateşkes önerisine Hamas, israil`in 2012`de yine Mısır`ın aracılığıyla imzalanan ateşkes şartlarını ihlal etmesi ve yerine getirmemesi nedeniyle sıcak bakmıyor.

Hamas`ın ateşkes için şartları

Mısır`ın başlattığı ateşkes girişiminin, kendilerini ya da Filistinli grupları bağlamadığını ve direnişçilerin şartlarını karşılamadığını belirten Hamas, bu şartları söyle sıraladı:

"Gazze`ye uygulanan ambargonun kalkması, Refah Sınır Kapısı`nın sürekli açık tutulması, 12 Haziran`dan bu yana tutuklananların serbest bırakılması ve esir takası anlaşmasına bağlı kalınması, Gazze sahilinde sürekli daraltılan balık avı alanının genişletilmesi, israil`in uzlaşıyı sabote etmemesi ve yeni hükümetin işlerine karışmaması."

Söz konusu şartlar yerine getirilmedikçe ateşkesin sağlanmayacağını kaydeden Hamas, israil`in ateşkes girişimini kabulünün "oyun" olduğunu, ateşkes ilanının ardından saldırıların devam ettiğini belirtiyor.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Gazze`deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye de dün yaptığı açıklamada, Gazze`ye yönelik ambargo kaldırılmadan, Batı Şeria ve Kudüs`teki saldırılar bitmeden hiçbir ateşkesi kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.

Heniye ayrıca, israil`in "esir takası, 2012`de imzalanan ateşkes" gibi Mısır`ın arabuluculuğuyla gerçekleşen anlaşmaları ihlal ettiğini kaydetmişti.

Batı Şeria`da 12 Haziran`da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz`da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü. Bölgede gerginliğin tırmanmasıyla siyonist israil, 7 Temmuz Pazartesi günü Gazze`ye yönelik "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

Terör rejimi işgalci israil 12 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasındaki bir aylık süre içinde bin 4 Filistinliyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk başta olmak üzere parlamentodan 12 milletvekili ile 2011 "esir takası anlaşması" neticesinde serbest bırakılan 60 Filistinli de bulunuyor.