BATMAN - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), kredi kartlarının taksitlendirmesini kaldırmasının ardından işlerinin durma noktasına geldiğini savunan esnaf mağfur olduğunu belirtiyor.

Altın, pırlanta, cep telefonu, bilgisayar, gıda ve akaryakıtta taksit uygulaması, BDDK’nın 1 Ocak 2014’te Resmi gazetede yayımlanan kararıyla kaldırıldı. Hükümetin, hem kredi kartlarındaki hızlı büyümeyi, hem de cari açığı frenlemek üzere aldığı bu bankacılık tedbirleri, esnafı iş yapamaz hale getirdi.

“Taksitli işlemin eskisi gibi uygulanmasını istiyoruz”
Kredi kartlarıyla taksitli satış yapamadıkları için sıkıntı çektiklerini söyleyen telefon satıcısı esnaf Murat Işık, “Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Müşteri taksit işlemi olmadığından dolayı dükkândan eli boş çıkıyor. Telefonlar bin TL civarıdır. Müşteri taksitle olmazsa alamıyor. Son üç ayda yüzde 80 satışlarımız düştü. Kiramızı zar zor çıkarıyoruz. Taksitli işlem olmazsa çok zor durumda kalırız. Telefonlarda eskisi gibi taksitli işlemin uygulanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Küçük esnaf bundan çok etkilendi”
Taksitlendirmenin kalkmasının işlerini olumsuz etkilediğini belirten telefon satıcısı Takyeddin Koral, “Taksitlendirmenin kalkması işimizi etkiledi. Biz ona göre telefonları taksitli olarak şirketlerden alıyorduk. Şuanda ne alabiliyoruz, ne de satabiliyoruz. Biz küçük esnaf olarak bundan çok etkilendik, ama büyük esnaf pek fazla etkilenmedi. İşimiz yüzde 50-60 oranında düştü. Taksitlendirme tekrar yapılsa iyi olur.” dedi.

“Karar tekrar gözden geçirilsin”
15 yıllık esnaf olan telefon satıcısı Zeki Ay ise, “2014 yılı itibari ile telefonlarda taksit işlemi bitmişti. Dolayısıyla bundan çok etkilendik. Satışlarımızda yarı yarıya düşüş var. Bu kararın tekrardan gözden geçirilmesini yetkililerden talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, 12 Mart Çarşamba günü Batman’da telefon satıcısı esnafın sıkıntılarını dinleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taksitlendirme konusunda çözüm yolları arayacaklarını  söylemişti. (Veysi Rüzgar-İLKHA)