BATMAN - Allah Resulünün Ramazanın son 10 gününde yapılmasını tavsiye ederek devam ettiği ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sünnetler arasında yer alan İtikâf mevsimine giriyoruz. Alimler, Peygamberimizin,  kaybolmaya yüz tutmuş sünnetini ihya edenlerin yüz şehit sevabı alacağı müjdesini verdiğini söyledi.

Batman İl Müftülüğü Vaizi Murat Kurt, Ramazan ayının son günlerinde girilen İtikâf ile ilgili İlke Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

İtikâf kelimesinin Kur’an-ı Kerim’de yer aldığını ve özellikle Ramazan ayında İtikâfın öneminin ortaya çıktığını belirten Kurt, “Kur’an`da Müminlerin özelliklerinden söz edilirken, ‘itikâfa girerler ve rükû edenlerle, secde edenlerle beraber rükû ederler, secde ederler’ şeklinde yer almaktadır. İslami bir terim olarak itikâf, Müminlerin özellikle 5 vakit namazın kılındığı camide kendilerini belli bir süre dünyevi işlerden ve duygulardan arındırarak kendilerini Allah’a vakfetmelerini ifade eden bir terimdir. Özellikle Ramazan ayında itikâfın önemi son derece bariz bir şekilde ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Peygamberimizin Ramazanın son 10 gününde camide itikafa girdiğini ifade eden Kurt, “Peygamberimizin sünnetine baktığımız zaman Ramazan’ın son 10 günü geldiğinde kendisini camide ibadete verirdi. Beşeri ve fıtri ihtiyaçlar dışında camiden çıkmaz, ayrılmazdı. Onun dışında da sürekli camide kalır ve ibadetle meşgul olurdu. Yapılan ibadetler ise; namaz, Kur’an-ı Kerim okuma, düşünceye, tefekküre dalma, Müslümanların dünya ve ahiret saadetlerinin sağlanması için kendilerini düşünceye vermeleridir. Bu şekilde Allah ile baş başa kalma, Allah’ı sürekli anma şeklinde tezahür etmeleridir.” diye konuştu.

“Unutulan sünneti yerine getirene yüz şehit sevabı var”
Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Kurt, “İtikâfa girme Peygamberimizin yerine getirmiş olduğu en önemli sünnetlerinden olmasına rağmen maalesef bizim toplumumuzda yani İslam toplumunda en az yerine getirilen sünnetlerin başında gelir. Özellikle tavsiyemiz, Ramazan’ın son 10 günü geldiğinde belli saatlerde illaki bütün bir geceyi camide geçirmek anlamına gelmiyor itikâf. Çok az bir müddet dahi olsa camiye girdiği zaman kardeşlerimiz itikâf niyetini getirsin, camiye girdikten sonra ibadet etsin, kendisini düşünceye ve tefekküre versin. Daha sonra çok az bir süre dahi olsa ayrıldıktan sonra bu sünneti yerine getirmiş olacaktır. Tavsiyemiz bu sünneti ihya etsinler. Çünkü Peygamberimizin kaybolmaya yüz tutmuş sünnetini ihya edenlerin 100 şehit sevabını alacağını Peygamberimiz müjdelemektedir.” ifadelerini kullandı.  

(M.Fatih Akgül - İLKHA)