DİYARBAKIR - Eskiye nazaran terzi mesleğinin yok olma durumuna geldiğini ifade eden Diyarbakırlı terzi ustaları, mesleğin ölmesinin en büyük önemlerinden birinin tekstillerin çoğalması ve maddi durumun olmamasından kaynaklandığını dile getirdiler.
“Geçmiş yıllarda terzi en iyi mesleklerden biriydi”
Yaklaşık 40 yıldır terzi mesleğinde olan Mehmet Aktar, “Benim hayatım terzilik ile geçti. Eski yıllara baktığımız zaman terzi mesleği en iyi mesleklerden biriydi. Ama artık gün geçtikçe terzi işi tamirat işine dönüyor. Eski zamanlarda hazır takım elbiseler yoktu ve ondan dolayı kumaş getirip el emeği göz nuru ile takım elbiseler dikiyorduk. Ama terzi mesleği yaklaşık 20 yıldır ne yazık ki düşmüş ve artık kimse takım elbise diktirmiyor.” dedi.
“Tekstiller terzileri olumsuz etkiledi"
Tekstil atölyelerinin yaygınlaşması ile beraber terzi mesleğinin durma noktasına geldiğini belirten Aktar usta, “Terzi mesleğinin düşme sebebine baktığımız zaman maddiyattan da kaynaklandığını görüyoruz. Günümüzde açılan tekstiller terzileri çok etkiledi. Eskiden tekstil yoktu terzi işi çok iyi idi. Hatta biz eskiden bayrama yaklaşık bir buçuk ay kala sipariş çok olduğundan dolayı yetiştiremiyorduk ve sipariş almıyorduk. Önceden biz iş yerlerimizde 6-7 tane çırak ile sabaha kadar çalışıyorduk ama artık tek başımıza çalışıyoruz ve saat gece 22.00 olmadan iş yerini kapatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Eskiden haftada yaklaşık 150 adet takım elbise dikiyorduk”
İlk terzi işine başladığı zaman işlerin yoğunluğundan dolayı haftalarca eve gitmediğini ifade eden 15 yıllık terzi ustası olan Ali Aslan ise, “Ben 15-16 sene önce terzide çalıştığım zaman bazen haftalarca eve gitmeyip çalışıyorduk. Ama şuan işimiz durgun ve çalıştığımız zaman yemeğimizin parasını bile zor çıkarıyoruz. Eskiden haftada yaklaşık 100 ya da 150 adet takım elbise dikiyorduk. Şuanda ise ayda 1 adet takım elbise bile dikemiyoruz. Bizim terzi işimiz ölmeyen bir meslektir, ama şuan baktığımızda her tarafta bir terzi açılmış. Önceden tekstil diye bir şey yoktu ve sadece terzi vardı. Ama şuan tekstiller çıkınca kimse elbise dikmiyor ve gidip hazır elbise alıyorlar.” şeklinde konuştu. (Ali Adiyaman - İLKHA)