ADANA - TBMM Alt Komisyonunda görüşülmekte olan 3572 sayılı yasada yapılacak değişiklikle ilgili basın açıklaması yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Doğan, yapılacak değişiklikle zeytin alanlarının 25 dekar olarak kabul edilmesinin zeytin alanlarının rant odaklı ticari faaliyetlerde kullanılmasına yol açacağını savundu.

Zeytin’in bütün alanlarında üretimi mümkün olmayan ve yalnızca Akdeniz’in kuzey bölgesinde yetişebilen tarımsal bir ürün olduğuna dikkati çeken Doğan, “Dünya’daki zeytin üretimi yüzde 95’lik bir oranla Kuzey Akdeniz ülkelerinde gerçekleşmektedir. Bu ülkelerin başında İspanya yüzde 26’lık oranla 1. sırada yer alırken İtalya’nın yüzde 23, Yunanistan’ın yüzde 15,  Türkiye’nin yüzde 9,  Tunus’un yüzde 8, Fas’ın yüzde 5’lik oranlarla zeytin üretimi gerçekleşmektedir.”dedi.

Zeytin varlığımızın yarısı yasanın kapsamı dışına çıkacak

Türkiye’deki toplam zeytin alanının TÜİK verilerine göre, 7 milyon 984 bin 926 dekar olduğunu dile getiren Doğan, “Toplam ağaç sayımız 2011 verilerine göre 156 milyon civarında iken 2011’den sonra dikilen zeytin ağaçları ile beraber bu sayının 200 milyona ulaştığını tahmin etmekteyiz. Zeytin üretimindeki durum böyle iken zeytinyağı üretimi Dünya’da 1 milyon 500 bin ton civarında olup, ülkemizdeki üretim 200 bin tondur.” bilgisini verdi.

“3573 sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki” Yasada 1 dekarlık alanda 10 adet zeytin ağacı olması durumunda mevcut arazi zeytin alanı olarak kabul edilmektedir.” diyen Doğan, “Şu an TBMM’nin alt komisyonunda görüşülmekte olan 3572 sayılı yasada yapılacak değişiklikle zeytinin alanları 25 dekar olarak kabul edilecek, bu alanın altında kalan zeytin alanları yasa ile rant odaklı ticari faaliyetlerin gözbebeği olan enerji ve maden şirketlerine, imara açılarak talan edilecektir.” şeklinde konuştu.

Doğan son olarak, “Ülkemizde zeytin bahçelerinin ortalama büyüklüğünün 12 dekar olduğu dikkate alındığında bu yasayla beraber zeytin varlığımızın yarısı yasanın kapsamı dışına çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.  (Yunus Emre-İLKHA)