MERSİN - Pastanesinde kerebiç tatlısı yaparak satan Kenan Doğanay, tatlının özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezleri arasına olduğunu söyledi. Bunun için kerebiç tatlısına Ramazan tatlısı denildiğini belirten Doğanay, “Kerebiç, Ramazan ayına has bir tatlı fakat Mersin’deki bazı pastanelerde sürekli yapılıp, satılmakta.”şeklinde konuştu.
Tatlı fiyatlarının kullanılan malzeme çeşidine göre değiştiğini belirten Doğanay, “Son zamanlarda fıstık ve cevizin fiyatı artınca ister istemez kerebiç tatlısının fiyatını da etkiledi. Kullanılan malzeme ve semtine göre fiyatlar da değişme oluyor. Bizde fıstıklı 22 TL fakat başka yerlerde 30 TL’ye de satılıyor.”dedi.
Kerebiç tatlısının sağlık açısından da faydalı olduğunu ifade eden Doğanay, “Enerji verici ve çöven otu kaymağı sayesinde göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici ve ateş düşürücü etkisi ve egzama, uyuzu gibi cilt hastalarında faydalıdır.”şeklinde konuştu.
Kerebiç tatlısı nasıl yapılır?
Kerebiç tatlısının Antep fıstıklı ve cevizli olmak üzere iki çeşit yapıldığını söyleyen Doğanay, tarifini ise şöyle anlattı: “Beyaz köpüğü ile dikkat çeken kerebiç tatlısının yapımında; irmik, un, yağ, şeker kullanılıyor. Hazırlanan hamur ufak yumuklar haline getirildikten sonra, içli köfte gibi yuvarlatılır. Hazırlayan usta tarafından içerisine çeşidine göre fıstık veya ceviz katılır. Hazırlanan kerebiç tatlısı fırına atıldıktan sonra hazır hale gelir.
Beyaz köpük nasıl hazırlanır?
Çöven kökü kaynatıldıktan sonra soğutulmaya bırakılıyor. Daha sonra çırpma makinesine bırakılıyor, iyice çırpılınca beyaz halini alıyor. Sonra ise üzerine şekerli şerbet bırakılıyor” (Osman Öksüz-İLKHA)