MUŞ - Hastalıklı hayvanlar Muş’un Çarşı ve sokaklarında mikrop saçmaya devam ediyorlar. Yaklaşık olarak bir yıldan beri Muş’un çarşı ve sokaklarında dolaşan ve taşıdığı hastalıkla insan sağlığını tehdit eden hasalıklı köpeğin durumu içler acısı.

Durumu gün geçtikçe daha da kötüye giden ve insan sağlığını tehdit eden hayvan için bir çare bulunmazken, yaklaşık bir yıldır hayvanın içinde bulunduğu durum, Belediye ile diğer ilgili kurumların da duyarsızlık ve acizliğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.



Hayvan barınağı yapmaya hazırlanan! Belediyenin ağır tavırlarına karşılık, hastalıklı hayvan da çevresine mikrop saçmaya devam ediyor.

Aynı hastalıklı köpek ve diğer sokak köpekleri sorunu ile ilgili 2013 Aralık ayında görüştüğümüz Muş Belediyesi Veteriner Hekimi Ferit Şengül, normalde şehir merkezinde mevcut başıboş ve hastalıklı hayvanlara bakma ve barındırma görevinin Belediyeye ait olduğunu söylemişti. 

Özellikle başıboş köpekleri barındırma konusunda yer sıkıntısı çektikleri için, hayvanlara sahip çıkma gibi bir imkânlarının olmadığını belirten Şengül’ün açıklamasında şu ifadeler yer alıyordu:  "Valilik İl Hayvanları Koruma Kurulu bir araya geldi ve konuyla ilgili gerekli değerlendirmeler yapıldı. Bu hayvanlar için geçici bakım evleri ve rehabilitasyon merkezlerinin kurulması gerekiyor. Kurulacak bu merkezlerde hayvanlara kuduz aşısı, küpeleme, kısırlaştırma ve ilaç uygulamaları yapılması gerekiyor. Fakat kurulacak olan bu bakım evlerinin, yerleşim yerlerinden uzak olmaları gerektiğinden, bizim de bu ortamı sağlayabilecek bir yer ve imkânımız olmadığından dolayı, sokaklardaki hayvanlara da müdahale edemiyoruz.’’ ifadelerini kullanmıştı.



Özellikle hasta olan hayvanlara Orman ve Su İşleri Müdürlüğünün müdahale etmesi gerektiğini kaydeden Şengül, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bu görevi yapacak hekim tayin edilmediğinden, İl Müdürlüklerinde bu anlamda boşluk olması nedeniyle, sık sık bu tür şikâyet ve vakıalarla karşı karşıya geldiklerini söylemişti.

Hayvan barınağında sağlıklı ve güzel günler geçirmeyi bekleyen başıboş ve hasta hayvanlar, yapılacak olan hayvan barınağı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tayin edileceği görevliyi bekliyor.  (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)