ŞANLIURFA- ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin, Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları kapsamında hafta sonu Şanlıurfa’ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Şanlıurfa’nın sorunlarını anlatan bir yazı gönderdi. Ertekin yazısında; Şanlıurfa’nın en büyük sorunlarından olan Elektrik kesintileri, sulamadaki elektrik fiyatları, GAP projesi, konut ve kira fiyatları gibi birçok sorunu ele aldı.

TEİAŞ’ın Şanlıurfa’daki iletim hatları ve trafo merkezleri yetersiz

Ertekin gönderdiği yazısında; TEİAŞ’ın Şanlıurfa’daki iletim hatları ve trafo merkezleri yetersiz olduğunu belirterek “Elektrik kesintilerinin ve dalgalanmaların ana kaynağıdır. Hatların ve trafoların sayı ve güçlerinin arttırılması (Elektrik paralarını tam ödeyenler bundan büyük zarar görmektedir, özellikle yaz mevsiminde bozulmayan elektrikli alet kalmadı). DEDAŞ’ın dağıtım hatları da yetersizdir, yine kesinti ve dalgalanmalara sebep olmaktadır. Şebeke güçlendirilmeli bilhassa şehir merkezi yenilenmelidir. Bunun içinde gerekli izin ve destek sağlanmalı. Tarımda kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında indirim yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

GAP projesinin sulama ayağı yavaş ilerliyor

GAP projesine de değinen Ertekin şöyle devam etti: “GAP projesinin sulama ayağı yavaş gidiyor. Şanlıurfa’daki fıstık bahçeleri acilen 960 bin hektarın hepsi ise 2023 e kadar tamamen sulanmalı ve proje tamamlanmalıdır. Şu anda % 25 civarında bitmiştir. Yapımına belediye tarafından başlanan, sonradan Karayolları ağına alınan Kuzeybatı çevre yolumuz en kısa zamanda başlanmalı ve tamamlanmalı. Karayollarınca programa önerilen çevre yollarının yonca yapraklı köprülü kavşaklarına (Çevik kuvvet, Mardin yolu ve Akçakale yolu) bir an önce başlanmalı.”

"Başbakan tarafından verilen hızlı tren müjdesi hayata geçirilmeli"

Daha önce Başbakan Erdoğan’ın müjdesini verdiği yüksek hızlı tren için çalışmalara başlanması gerektiğini ifade eden Ertekin, Türkiye’nin nüfus bakımından beşinci ili olan Şanlıurfa’ya, Ankara ve Gaziantep’te olduğu gibi metro hatlarının yapılması gerektiğini söyledi.

Konut ve kira fiyatları el yakıyor

Ertekin, Şanlıurfa’nın en büyük sorunlarından biri olan konut ve kira fiyatlarının yüksekliğine de değinerek “Şehrimizde ev fiyat ve kiraları çok yüksektir. Bu yüzden gelen memur bir an önce kaçmakta, dar gelirli kardeşlerimiz ev sahibi olamamakta, ezilmektedir. Çare olarak TOKİ tarafından hazine arazileri üzerine Şanlıurfa şartlarına uygun, balkonlu, insanca yaşanabilecek yeşili bol yeni bir şehir kurulmalı.” sözlerini kullandı.

Projesi bitirilen demiryolunun ihale edilmesi gerektiğini belirten Ertekin, 1700 yataklı şehir hastanesi inşaatına da bir an önce başlanılması gerektiğini söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)