BATMAN -  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hasankeyf Kaymakamlığı’nın düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Burada konuşan Bakan Şimşek, Kürt meselesinin Ortadoğu ve Dünya için bir ilham kaynağı olduğunu söyledi.

İftar yemeği yerine gelmeden önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve beraberinde heyet, Hasankeyf ilçesinde bulunan bazı aileleri ziyaret etti. Daha sonra İmam Abdullah Türbesi’ne geçerek burada dua etti.

Ardından Köprübaşı’nda düzenlenen iftar yemeğine gidildi. İftar yemeğine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Azmi Çelik, Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, STK temsilcileri, muhtarlar ve Hasankeyfliler katıldı.

Yemekten önce Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Hasankeyf Kaymakamı Temel Ayca ve Batman Valisi Azmi Çelik birer konuşma yaptılar.

 “Ramazan ayında hala Ortadoğu’da zulüm devam ediyor”

Daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir konuşma yaptı. Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde zulmün devam ettiğini söyleyen Bakan Şimşek, “Ortadoğu’ya baktığımız zaman bugün maalesef Ramazan da dahil çok ciddi bir kargaşanın, sıkıntının hatta Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde zulmün devam ettiğini görüyoruz. İnşallah Ramazan ayı bu Ortadoğu’daki bu sıkıntılı durumların biran önce bitmesine vesile olur. Ramazan ayı bu güzel ülkemizde kardeşliğimizin, birliğimizin pekişmesine vesile olur.” ifadelerini kullandı.  

Bugün Türkiye’nin huzur içerisinde bir Ramazan ayını geçirdiğini ifade eden Bakan Şimşek, “Bu çok önemli hele bir de bölgemizde, Ortadoğu’da ve Dünya’da olup bitenleri dikkate aldığımızda bunun ne kadar takdir edilmesi gerektiren bir durum olduğu ortada. Türkiye hakikaten bu bölgede istikrarla birlikte çok temel sorunlarını mesela bir Kürt meselesini daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlük ekseninde çözmeye çalışan bir ülke olarak aslında sadece Ortadoğu için değil, bütün bu bölge için, bu dünya için ilham kaynağı şuan Türkiye. Çünkü en karmaşık etnik bir sorunu biz daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözme çabası içerisindeyiz, buna da çözüm süreci diyoruz.” diye konuştu. 

 “Kıt kaynaklar kalkınma için harcanıyor”

Türkiye’nin kıt kaynaklarının artık kalkınma için harcandığını söyleyen Bakan Şimşek, “Çok şükür bir buçuk yıldan fazla bir süredir ne dağlarda, ne ovalarda, ne şehirlerde analar ağlamıyor, gençlerimiz dağa çıkmıyor, hayatını kaybetmiyor. Türkiye’nin çok kıt kaynakları artık kalkınma için harcanıyor. Bunlar çok önemli ülkemizin geleceği açısından, bölgemizin geleceği açısından çok çok önemli.” dedi.

“Hasankeyf Batman’ın en güzide yerine namzettir”

Hasankeyf ilçesinin Batman’ın en güzide yerine namzet olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Hasankeyf’in sorunlarını çok yakından takip ediyorum. Sık sık buralara geliyorum. Bu sorunların çözümü noktasında gerek yerel aktörlerle birlikte, gerekse Ankara’daki arkadaşlarımızla birlikte sorunların en iyi şekilde Hasankeyf’imizin hak ettiği noktaya gelmesi için ne gerekiyorsa üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra da yapacağız inşallah. Tabi yeni Hasankeyf inşa ediliyor. Ve var olan bir süreç var. Bu sürecin en iyi yönetilmesi noktasında Orman ve Su İşleri Bakanımızla, DSİ ile en yakın bir diyalog içerisinde biz süreci yönetiyoruz. İnşallah var olan sorunları da çözeriz ve Hasankeyf Batman’ın en güzide, yaşam kalitesi açısından en iyi yer olmaya bence namzet ve böyle olması ihtimalini de son derece yüksek buluyorum.” ifadelerini kullandı.  

Bakan Şimşek son olarak, “Şuanda yaptığımız çok şey var. Tabi ki yeni Hasankeyf çok modern, çok güzel bir şehir olacak. Eski Hasankeyf’in de korunabilecek her şeyi koruyacağız. İlk defa Cumhuriyet tarihinde bir projede sosyal, kültürel tarihi dokuyu korumaya yönelik bu kadar yüksek dozda bir bütçe ayrılmış, harcama yapılıyor. Bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yaptık, yapacağız.” dedi. (Veysi Rüzgar-İLKHA)