BİTLİS - Parti çalışmaları için Bitlis’te bulunan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz, Kürt meselesinin çözümünde gelinen noktaya ilişkin İLKHA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yaşanan gelişmelere bakılınca devletin gayesinin Kürt meselesinin çözümünden uzak PKK ile pazarlık meselesine dönüştüğünü söyledi.

“Devlet Kürt meselesini güvenlik sorunu olarak görüyor”

Hükümetin Kürt meselesinin çözümünden uzaklaşarak PKK ile silahsızlanma konusunda pazarlık yaptığını ifade eden Yılmaz, “Devlet halen Kürt meselesini, bir güvenlik ve ekonomi meselesi olarak görüyor. Devletin yürüttüğü politika şudur  ‘Eğer Kürdistan coğrafyasında iş ve aş olursa, fabrikalar olursa, o zaman kimse siyasi bir talepte bulunmaz. Kürtlükle ilgili bir talebi olmayacak.  Dağa çıkmayacak.’ türünde bir bakış açısıyla olaya yaklaşıyor. Asıl mesele, devletin yıllardan beri uygulaya geldiği güvenlikçi politikalardır. Devlet, ‘İşte dağa çıkanları bir indireyim. Onlara da bir şeyler vereyim. Nasıl olsa bir halk desteği de var böylece onları tatmin edeyim’ politikasını güdüyor. Bu yanlış bir metottur. ” şeklinde konuştu.

“Kürt sorunu için bölgenin bütün unsurlarıyla görüşülmeli”

Kürt meselesinin çözüm noktasında devlet tarafından muhatap alınanlara bakıldığında samimiyetsizlik görüldüğündü belirten Yılmaz,  “Eğer Kürt meselesinin çözülmesi isteniyorsa, öncelikle bölgenin bütün unsurlarıyla görüşülmesi lazım, HÜDA PAR dahil bütün siyasi partileriyle görüşülmesi gerekiyor.  Hizbullah dahil bütün yapılar ve kanaat önderleriyle görüşülmesi gerekiyor.”ifadelerini kullandı.

“Kürt sorunu, PKK’nin silah bırakma şartına bağlanmamalı”

Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yapılacak görüşmeler sonucunda Kürt halkı kendi kültürü ve kimliği için ne istiyor? Onun hemen verilmesi lazım. Bu meselenin PKK’nin silah bırakma şartına bağlanmaması gerekiyor. Maalesef hükümetin şu süreçte yaptığı politika şudur:  ‘PKK’nin elinde silah vardır. Silah bırakmadan ben bir şey yapamam.’ Devlet, PKK’nin silah bırakmasıyla, PKK lehine vereceği birkaç şeyden sonra kendince Kürt meselesini çözmüş olacak.”dedi.

“Elinde silah olmayanların talepleri dikkate alınmalıdır”

Kürt sorunun çözümü için görüşlerinin açık ve net olduğunu belirten Yılmaz, “Asıl mesele, elinde silah olmayan ve siyasal anlamda Kürt halkı için taleplerde bulunan insanların isteklerinin dikkate alınmaması meselesidir. Burada hükümet yanlış yapıyor.  Umut ederiz ki, yapılan bu yanlışı hükümet erken fark eder ve bu yanlıştan döner. Bizim burada formülümüz açıktır. Elinde silah olanla silah bırakma şartlarını konuşursunuz. Hak talebinde bulunanlarla da hakları konuşursunuz.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)