HABER MRK - İftar ve sahur zamanı yemeğe aşırı yüklenme ve yanlış beslenme sonucu mide rahatsızlıklarının oluşabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tarçın, Ramazan ayında özellikle reflü hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Tarçın, ülser ve reflü hastalarına Ramazan önerilerini şu şekilde sıraladı;

“İftar veya sahurda ağır yemekler yemeyin, yemeğin ardından hemen yatağa girmeyin. Bu durum reflü şikâyetini daha da artırır.

Kanama, darlık ya da deformasyon gibi komplikasyonları olmayan hastalar, eğer ülserleri tamamen iyileşmişse oruç tutabilirler. Ancak bu hastaların günde bir adet mide koruyucu ilaç almaları gerekiyor.

Yağlı yemekleri kısıtlayın. Kurubaklagil tüketebilirsiniz.

Beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratlardan uzak durun, hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edin.

Sahurda kahve ve çay gibi içecekleri tüketmemeye çalışın. Çay ve kahvenin aşırı miktarda alınması idrar çıkışını arttırır ve gündüz boyunca su kaybına sebep olur.
 

Tencere yemeklerini tercih edin. Kızartmalardan uzak durun. Fırın ve ızgara da ikinci tercihiniz olabilir.

İftarı mutlaka su ve çorba ile açın. Bunları bitirdikten sonra 15 dakika bekleyin ve sonra diğer besinlere geçin.

Yemeğin hemen ardından yatmayın. Reflünün şiddetine göre 2-3 saat bekleyin. Aksi halde ilacın faydası olmaz ve kanama, yutma güçlüğü, nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Sahurda proteinden zengin gıdaları alın, bu reflüyü azaltır. Yağdan zengin gıdalar ise reflüyü arttırır.

Gazlı içeceklerden kaçının. Daha çok limonata veya evde hazırlanan meyve suları için.

İftardan sonra ağır spor yapmayın.” (İLKHA)