MUŞ-Muş Tarım İl Müdürlüğü et tüketimi konusunda halkı uyardı. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte et tüketiminin çoğaldığını, buna paralel olarak daha çok hayvan kesildiğine dikkat çekilen yazılı açıklamada halkın sağlıklı et tüketmesinin, önceki aylara oranla daha da önem kazandığına vurgu yapıldı.
Yapılan açıklamada; “Zoonoz Hastalıklar olarak adlandırdığımız, hayvanlardan insanlara bulaşan oldukça fazla hastalık mevcuttur. İlimizde sıcaklıkların artmasıyla beraber evcil hayvan hastalıklarında artış gözlenmektedir. Bu hastalıların birçoğu hayvanların et kalitesinin düşmesine ve insanlara hastalıkları bulaştırarak sağlıklarını tehdit etmektedir. Bu nedenle Resmi Kesim Yerlerinde görevli Veteriner Hekimlerce kesimden önce ve kesimden sonra ayrıntılı olarak muayene edilerek tüketilmesine insan sağlığı açısından herhangi bir sakınca bulunmadığını belirten Resmi Kesim Mühürü ile mühürlenmektedir. Mühürlenmiş olarak halka arz edilen etler Zoonoz hastalıklar yönünden ve etlerin kalitesi yönünden hiçbir sakınca taşımamaktadır’’ denildi.
Kaçak olarak kesilen hayvanların kesilmeden önce ölmüş olabileceği riski olabileceği ve bu etin tüketiminin de dinen haram olduğu vurgulanan açıklamada; ‘’Ruhsatlı olmayan kesim yerlerinde hijyenik olmayan şartlarda ve sağlık açısından, Veteriner Hekim tarafından muayene edilmeden kesilerek halka arz edilen etlerin tüketilmesi insan sağlığını tehlikeye sokabilecek riskleri taşımaktadır. Ayrıca kaçak olarak kesilen hayvanların kesilmeden önce ölmüş olabileceği riski de bulunmakta olup dinimiz açısından da helal olmayan etlerin tüketilmesine yol açabileceği de unutulmamalıdır’’ ifadelerine yer verildi.
Yapılan açıklamanın sonunda tüketicinin herhangi bir sorunlarla karşılaşmaması için, etin Ruhsatlı Kesim yerlerinde kesilerek piyasaya sunulan yerlerden alınması ve et alırken etlerin mühürlü olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)