Bir süredir olası terör saldırılarına karşı alarmda olan ABD’de, seyahat güvenliğinen sorumlu Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA) yeni bir açıklama yayınladı ve bazı havalimanlarından ülkeye yapılan uluslararası uçuşlara yeni düzenlemeler getirdildiğini duyurdu.

TSA’nın yeni kurallarına göre, uçağa binecek yolcular, yanlarında taşıdıkları telefon ve tablet benzeri cihazların çalıştığını ispatlamak zorunda olacak.

Bu da, mobil cihazın pilinin, en az cihazın açılmasına müsaade edecek kadar dolu olması gerektiği anlamına geliyor. Uygulamanın sebebi ise, telefon olduğu süsü verilen ancak aslında telefon olmayan cihazları saptayabilmek. Bunu ispat edemeyenlerin ise telefonlarıyla uçağa binmesine izin verilmeyecek.

TSA’nın internet sitesinden yayınlanan açıklamada bu tip cihazların uçağa alınmayacağı belirtilse de, bu cihazların uçağın bagaj bölümünde seyahat edip edemeyeceği konusunda bir bilgi verilmedi.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu tarafından önerilen uygulamayla, uçuş güvenliği konusunda bir haftadır sinyali verilen yeni adım atılmış oldu. Bu uygulamanın geçerli olacağı uçuşların hangi ülkelerdeki havalimanlarını kapsadığı henüz açıklanmadı. Geçtiğimiz yıllarda bazı havalimanlarında dizüstü bilgisayarların açılması ve çalıştığının ispatlanması isteniyordu. Halen birçok ülkede dizüstü bilgisayarlar ayrı bir kutunun içinde özel olarak kontrol ediliyor.

ÖZEL BOMBA KORKUSU

ABD medyasında bir süredir, El Kaide’nin Suriye ve Yemen kollarının uçaklara koymak için, havaalanı taramalarına takılmayan bir bomba ürettiklerine dair iddialar yer alıyor.

ABD’ye yönelik “inandırıcı ve gerçek zamanlı bir tehditin” varlığına dair uyarıların ardından, Ulaştırma Bakanı Patrick McLoughlin geçen hafta, ülkeye uçuşlara yeni önlemler getirileceğini açıklamıştı. AL JAZEERA/TARAF