VAN - DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi’nde Van, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş ve Tunceli illerine destek verilecek.
İlke Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulunan Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamında yapılacak olan desteğe Doğu Anadolu Bölgesi’nde Van başta olmak üzere bütün illerin ihtiyacının olduğunu ifade etti.
“Devletin bu bölgelere destek vermesi gerekiyor”
Hayvancılık ve tarımda büyük bir destek ihtiyacının olduğunu söyleyen Özgökçe, “Devletin biraz daha bu bölgelere destek vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu destek iyi bir teşebbüstür. Devletin bu girişimi destekliyoruz. Yalnız bu destek henüz kanunlaşmadı. Daha gerçekleşmedi. Biz de böyle bir desteği bekliyoruz. Burada besihanelere, hayvan besicilerine, hayvan üreticilerine, damızlık koç, damızlık boğa, damızlık keçi, teke bunları devletin vermesi çok güzel bir şey, bir de örneğin hayvan barınaklarının yeniden modernleşmesi için de destek vardır. Bu proje gerçekleşirse çok iyi olur diye düşünüyorum. Çiftçimiz için büyük bir faydası olur.” dedi.
“Çiftçiler bu desteklerle güçlenecekler”
Hibe desteğinin bölgedeki yetiştiricilerin gelir düzeylerini çok iyi etkileyeceğini belirten Başkan Özgökçe, “Bu işi yapan kişiler en azından bu desteklerle biraz daha güçlenecekler. İşlerine daha da bağlanacaklar. Bu tür hibelerin mutlaka yapılması gerekiyor. Bu desteklerde amaç çiftçinin geliştirilmesi, bölgedeki işsizliğin önlenmesi, köyde yaşayan insanların daha refah yaşayabilmesi amaçlanıyor. Köylünün köyüne daha sıkı bağlanması amaçlanmaktadır. Köydeki arazilerin çalıştırılması, hayvanların yetiştirilip ülkenin ekonomisine katkı sunması gibi önemli fonksiyonu vardır. Bu destek hayvancılığın gelişmesinde büyük bir rol oynayacaktır. Bu tür destekler çok önemlidir.” dedi.
“Çiftçilik ve hayvancılıkta önemli sorunlarımız var”
Özgökçe, hayvancılık ve çiftçiliğin bölgede yaşanan en önemli sorunlardan olduğunu belirterek, “Bölgemiz hayvancılık ve çiftçilikte çok geride kalmış bir bölgedir. Çiftçilik ve hayvancılıkta yaşanan önemli sorunlardan bir tanesi de bölgedeki yatırımların eksikliğinden kaynaklanıyor. Bir de tarıma dayalı herhangi bir sanayi tesisinin olmamasıdır. Örneğin hayvancılık yapıyorsan bunun deri fabrikası, yön fabrikası, iplik fabrikası, et işletme tesislerinin olması gerekir diye düşünüyorum. Eğer ki tarımda buğday, arpa yapıyorsak bunların işlenmesi gerekiyor. Bunların fabrikası lazım, işlenmesi lazım, yan sanayisinin olması lazım, talep olsun ki vatandaş üretsin. Mesela şeker fabrikası Erciş ilçesinde var. Bu bölgede şeker pancarı üretenler mallarını en azından nereye gideceğini biliyor ve bu işi fevkalade yapıyorlar. Tarıma dayalı fabrikalar kurulursa, çiftçi ile sözleşmeli anlaşma yapılırsa çiftçimiz bu kez bunu fevkalade üretir.” diye konuştu.
“Yaşanan hadiselerden dolayı bu bölgeye yatırım yapılmadı”
Bölgede fabrikaların kurulmamasının sebebinin can güvenliğinden kaynaklandığını söyleyen Özgökçe, “Şimdiye kadar bu bölgede olaylar vardı. Şimdiye kadar yaşanan bazı hadiselerden dolayı vatandaş bu bölgeye yatırım yapmadı. İnsanlar sürekli gidip batıya yatırımlarını yapıyor. Van TSO, Van Ziraat Odası, VATBO ve diğer odalar ile birlikte bu bölgeye yatırım yapılsın diye çaba sarf ediyoruz. Artık doğuda yatırım yapılması için teşvikler var, devlet teşvik veriyor. Buna rağmen yatırımcıyı buralara getiremiyoruz.” dedi.
“Barış ve huzurun gelmesi çok önemli”
Yerli yatırımcıyı kaybetmemek için teşviklerin devam etmesi gerektiğini söyleyen Özgökçe, “Bu geç kalınmış bir karar. Bu destekler 3-4 yıl önce verilmeliydi. Bundan dolayı tarımın yan sanayisinin bu bölgede gelişmese gerekiyor. Barış süreci olduğu zaman herkes işe güvenle el atar. Barış süreci olmadığı zaman insanlar hayvanlarını yaylaya gönderemiyor veya çobanlar yaylaya çıkmaktan korkuyor. Bundan dolayı barış olursa herkes rahatlıkla gider çadırını kurar hayvancılığını yapar. Barışın mutlaka olması gerekiyor. Her şey barışa bağlıdır. Barış ve huzurun gelmesi çok önemli, hükümetin bu barış sürecini devam ettirmesi ve bu barış sürecini nihayete erdirmesi gerekiyor. Barış süreci bölgenin kalkınması için çok önemlidir. İnsanlar mutlaka ve mutlaka huzur isterler. Yatırımın yapılması için huzura ihtiyacın olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)