TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndaki "torba tasarısı" görüşmelerinde Risale-i Nur konuşuldu.

Tasarı üzerinde AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal`ın verdiği önergenin kabul edilmesi değişiklik yapıldı. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu`nda yapılan düzenlemeye göre Bakanlar Kurulu kararıyla memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bedel talep etme hakları saklı kalmak kaydıyla, eser, sahibinin ölümünden sonra koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilecek. Bu husustu karar verilebilmesi için eserin Türkiye`de veya Türkiye dışında Türk vatandaşları tarafından üretilmiş olması gerekecek. Eserin topluma ulaşmasını sağlayacak şekilde yayımlanması zorunlu olacak.

Bu önerge, komisyonda uzun süre tartışıldı.

Muhalefet, önergeyle kamuya mal olmuş Risale-i Nur eserinin yayımının engellendiğini öne sürerek, bu önergeye karşı çıktı.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bu düzenlemenin sadece Bediüzzaman Said Nursi tarafından yazılan Risale-i Nur ile ilgili olmadığını ama onu da kapsadığını söyledi.

Risale-i Nur`un basımının devam etmesi yönünde talepler geldiğini belirten Bilgiç, "4 tane mirasçısı var. Yeğeni Saadet hanım basımı yönünde beyan irade etmiyor. 3-4 aydır bandrol verilmediği için basımı yapılamıyor. Önerge ile yapılan değişiklikle, bu eserin koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilerek basımına imkan sağlayan bir düzenleme yapılıyor. Bu sadece Risale-i Nur ile ilgili hadise değil, bunun dışında pek çok yazılı ve sözlü eser var. Bu düzenlemeden Risale-i Nur da nasibini almaktadır" dedi.

Bilgiç, bugüne kadar 27 milyon Risale-i Nur basıldığını belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise önergede, "Bakanlar Kurulu kararında belirtilen eserin topluma ulaşması sağlanacak şekilde yayımlanması zorunludur" denildiğini anımsatarak, eserin yayımının engellenmediğini söyledi. İslam, "Varisçilerden bazıları bir eserin yayımlanmasını istemediği zaman yayınlanamıyor, bu önerge de bu durumu ortadan kaldırıyor" dedi.