Suriye`nin başkenti Şam`ın güneyinde yer alan ve rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan Yermuk Kampı sakinleri, ramazanda yardım kuruluşlarının dağıttığı yemeklerle iftarlarını açtığı belirtildi.

Şam`ın Yermuk bölgesindeki yerel aktivistlerden Rami es-Seyyid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) yardımlarının durmasıyla Yermuk`ta tekrar açlığın baş gösterdiğini ifade ederek, "Yermuk kampına acil olarak tıbbi malzeme ile temel gıda maddelerinin girmesi gerekiyor. Halk ramazan ayında bölgedeki yardım kuruluşlarının dağıttığı yemeklerle iftarını açıyor" dedi.

Bölgede yemek dağıtan yardım kuruluşlarının önünde yüzlerce ailenin bir kap yemek almak için güneş altında sıraya girdiğini anlatan Seyyid, şunları kaydetti:

"Rejim güçlerinin ablukası altında olan Yermuk bölgesinde elektrik ve sular kesik. Bölge sakinleri temiz içme suyu bulmakta sıkıntı çekiyor, birçok kişi temiz olmayan içme sularından dolayı çeşitli hastalıklara yakalandı. Yermuk bölgesindeki fırınlar çalışmıyor. Halk, çeşitli yollarla ekmeği kent merkezinden temin etmeye çalışıyor. Bölgede ne sebze ne de meyve bulunuyor. Yermuk`a çeşitli yollarla getirilen ürünler de bire on fiyatına satılıyor."

"Hacer el-Esved`de 63 kişi açlıktan öldü"

Başkentin güneyinde yer alan ve uzun bir süreden bu yana Şam yönetimine bağlı güçlerin kuşatması altında olan Hacer el-Esved bölgesinin de Yermuk`tan bir farkının olmadığını dile getiren Seyyid, "Rejimin kuşattığı ve insani yardımların girişine izin vermediği Hacer el-Esved bölgesinde şimdiye kadar 63 kişi açlıktan hayatını kaybetti" dedi.

Açlık sebebiyle yaşamlarını yitirenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu vurgulayan Seyyid, şunları söyledi:

"Hacer el-Esved`deki zirai bölgelerde yemek için yeşillik toplayan halktan rejim güçlerinin ateşinde onlarca kişi hayatını kaybetti. Rejim bir aydır bölgenin içme sularını da kesti. Halk bölgede zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor. Halk, ramazan ayında yardım kuruluşlarından bir kap yemek almak için uzun kuyruklar oluşturuyor. Bölgenin elektrikleri ise 2012 yılından beri kesik durumda."

Bölgede yaşayan 20 bin kişinin açılık, besin eksikliği ve kirli sulardan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatının tehlikede olduğunu belirten Seyyid, Hacer el-Esved bölgesinin kuşatıldığı günden bu yana uluslararası hiçbir yardım kuruluşunun bölgeye yardımda bulunmadığını kaydetti.