HABER MRK - Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasını öngören Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan yeni düzenleme ile Özel Öğretim Kurumları’nın tanımı içerisinden 'Dershane' ibaresi çıkarıldı. Bunun yerine dönüşümü gerçekleşecek okulların ismi olarak belirlenen ‘Temel Lise’ ibaresi eklendi.

Yönetmelikle yapılan başlıca değişiklikler ise şöyle yer aldı:

-Dershanelerin özel okula dönüşümü programı kapsamında açılan ortaokullar ve temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı, toplam kontenjanın yüzde 30'unu geçemeyecek.

-Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 30, diğer okullarda ise 24’ten fazla olamaz.

-Okuldaki toplam öğrenci sayısı da kurum kontenjanından fazla olamayacak.

-Özel öğretim kurumlarının öğrenci ve kursiyer kayıtları MEBBİS'te oluşturulan elektronik modüller üzerinden yapılacak.

-Dönüşüm programına başvurular 1 Eylül 2015'e kadar yapılacak.

-Özel öğretim kurumlarına Türkçe isim verilecek.

-Yönetmelik, özel okulların ara sınıflarının eğitim ücreti artış oranına sınırlama getiriyor.

-Özel öğretim kurumları, kurumda okuma hakkı kazananlardan, harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararları verilen çocuklara öncelik verecek.

-Bursluya ek yük getirecek belge düzenlenemeyecek.

-Temel liselerin dokuzuncu sınıfına, ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirenlerin kaydı yapılır. Dokuzuncu ve diğer sınıflarına ise aynı veya farklı program uygulayan ortaöğretim okullarından öğrenci nakil ve geçişleri yapılır.

-Dönüşüm programı kapsamında açılan ortaokullar ile temel liselerin her sınıf düzeyinde kayıtlı öğrenci sayısı toplam kontenjanın yüzde otuzunu geçemez. Okuldaki toplam öğrenci sayısı da kurum kontenjanından fazla olamaz.

- Öğrenci etüt eğitim merkezlerine 12 yaş ve altındaki öğrencilerin kaydında; T.C. kimlik numarası, öğrenci belgesi veya kurumca onaylı örneği istenir.

 “Dönüşüm programına başvuru, değerlendirme, programa alınma, programdan çıkarılma şöyle gerçekleşecek:

-14 Mart 2014 tarihinde faal olan dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezleri kurucularından isteyenler dönüşüm programına başvurabilecek.

-Başvurular, kurucu-kurucu temsilcisi tarafından, 2 Haziran 2014 tarihinden itibaren Bakanlıkça belirlenen dönemler halinde 1 Eylül 2015 tarihine kadar MEBBİS’te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden yapılacak. Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliği adına yetkili genel kurul veya yönetim kurulunca yetkilendirilen kurucu temsilcisi müracaat edecek

- Dönüşüm Programına alınan kurumların kurucu/kurucu temsilcilerinden başvuru esnasında gerçek dışı bilgi ve belge sunduğu tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacak. Bu kurumlar dönüşüm programından çıkartılacak. Bu kurumların kurucularına 5 yıl geçmeden tekrar kurum açma veya bir kurumu devir alma ya da ortak olma izni verilmeyecek.

- Dönüşüm programına başvuru ve diğer iş ve işlemler Bakanlıkça yayınlanan 5580 sayılı Kanun Kapsamında14 Mart 2014 tarihinde Faal Olan Dershaneler ile Öğrenci Etüt Eğitim Merkezlerinin Dönüşüm Başvuru ve Uygulama Kılavuzunda belirlenecek.

-Dönüşüm programına başvuran kurumların dönüşmeyi taahhüt ettikleri kurum, örgün eğitim kurumu değilse Kanunda ön görülen desteklerden yararlanamaz. (İLKHA)