Mısır Hak ve Özgürlükler Gözlemevi ile Kerame İnsan Hakları Örgütü’nün Mart 2014’te Tora Cezaevi Kompleksi bünyesinde bulunan Akrep Cezaevi ile ilgili hazırladığı raporda cezaevindeki insan hakları ihlallerine yer veriliyor. Darbeden sonra Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri’nin faaliyetlerine izin verilmeyen ülkede hazırlanan bu rapor tutuklu ailelerden derlenen bilgilerden elde edildi.

Gayri insani ve gayri hukuki şartlarda tutuluyorlar
Raporda, darbe ile devrilen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin de tutulduğu akrep cezaevinde insan hakları ihlallerine maruz kalan tutuklulara yönelik kötü muamelenin ölümlere yol açmasından endişe duyulduğu belirtiliyor, tutukluların gayrı insani ve gayrı kanuni şartlarda kaldıkları ifade ediliyor.

Raporda tutukluların maruz kaldıkları muamelenin, siyasi tutuklu muamelesinden öte savaş suçlusu muamelesi yapıldığının belirtildiği raporda hak ihlalleri şu şekilde özetleniyor:

Tek kişilik hücrelerde tutuluyorlar, gün boyunca bu hücrelerden çıkarılmıyorlar, yasal egzersizlere çıkma haklarından mahrum ediliyorlar, elbise giymeleri engelleniyor, aşırı soğukların yaşandığı günlerde kendilerini soğuktan koruyacak battaniye türü gereçler verilmiyor. Ayrıca tutuklular şubat ayından beri aileleri ve avukatları ile görüştürülmüyor, duruşmalara gitmeleri engelleniyor, sözlü ve fiili hakaretlere maruz kalıyorlar. Bunun yanı sıra haklarında savcılıktan ya da resmi makamlardan karar olmadığı halde hala bazı kişilerin tutuklu bulundurulduğu da raporda yer alan maddeler arasında yer alıyor.

Sağlıksız koşullardan insanlar ölüyor
Tutuklular sağlıklı yiyecek ve içeceğin yanı sıra ilaç ve tedaviden de mahrum edilmediğinin vurgulandığı raporda, cezaevinde kalan çoğu tutuklu yaşlı ve özel bakıma ihtiyaç duyan kronik hastalıklar yeterli bakım sağlanamadığı kaydediliyor. Sağlıksız koşullar ve yetersiz tıbbi bakım nedeniyle birçok tutuklunun hayatını kaybettiğinin ileri sürüldüğü raporda ilaçların cezaevine girmesinin engellendiği belirtiliyor.

Müslüman Kardeşler Akrep’de kalıyor
Darbeden sonra tutuklanan Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Bedi, Mahmud İzzet, Hayrat Şatır, Reşad Beyyumi, Mahmud Hüseyin, Mahmud Gazlan, Hasan Malik, Muhammed Biltaci, Saad Ketatni, İsam Uryan ve Ahmet Fehmi de bu cezaevinde kalıyor.

Aljazeera