Eski İngiliz Başbakan Tony Blair`in ekonomik konularda Mısır diktatörü Abdulfatah El-Sisi`ye danışmanlık yapmak istediği bildirildi. `Guardian` gazetesinde yayınlanan haberde Blair`in sözcüsü haberi doğruladı. Blair, Mısır`da ekonomik reformların gerçekleşmesi ve Uluslararası yatırımcıların bulunmasında Sisi`ye yardımcı olacak.

Blair`in Mısır`da uygulamak istediği programın maliyeti Birleşik Arap Emirlikleri tarafından karşılanacak, danışmanlık hizmeti ise İngiliz şirketi `PricewaterhouseCoopers` tarafından sağlanacak. Gözlemciler, Blair`in danışmanlığı ile Mısır devletinin gölge bir hükümetin etkisi altına gireceğini bildirdi.

Guardian`da yayınlanan haber yorumda Blair`in politik bakımdan büyük bir zarar görebileceği, kendisine ve herkese zarar vereceği bir `çukur` kazma peşinde olduğu ifade edildi. Blair`in bu görevle daha önce de Irak`ta Georg W. Bush`la birlikte `İslamcılığa` karşı yaptığı savaşı ticari bir imkana çevirdiği kaydedildi.

Blair`in sözcüsü, bu suçlamaları geri çevirerek onun Sisi`nin resmi danışmanı olmadığını, sadece Mısır ve dünya için bu ülkede yapılacak reformların başarısının önemli olduğunu düşündüğü, ekonomik imkan sağlamakla bir ilgisi bulunmadığı belirtildi. Tony Blair`in de, ona bağlı organizenin de Mısır`da ekonomik çıkar sağlamayı düşünmediği vurgulandı.

Blair, Sisi`nin darbesinden hemen sonra Müslüman Kardeşlere karşı onun yanında yeralarak, Müslüman Kardeşleri batının düşmanları ilan etmişti. İlk defa Mısır`da halk tarafından seçilen Devlet Başkanı Muhammed Mursi`nin darbe ile görevden alınmasının da Mısır halkının kurtuluşu için kesinlikle `gerekli bir tedbir` olduğunu iddia etmişti.