BİNGÖL - Bingöl Üniversitesinin gelecek eğitim-öğretim yılında 11 bin 500 öğrenciye ulaşacağını ifade eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Giyasettin Baydaş, üniversitede en büyük sorunun, öğrencilerin barınma sorunu olduğunu dile getirdi.

Bingöl Üniversitesinin hedeflerini, gelinen noktayı ve gelecekle ilgili düşüncelerini İlke Haber Ajansına anlatan Rektör Baydaş, üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

“Yurt için halen yer tahsisi yapılamadı”

Yeterli yurtların bulunmamasından dolayı öğrencilerin sıkıntı çektiğine dikkat çeken Rektör Baydaş, “Üniversitemizde en temel sorun, konaklama. Hiçbir yerde bu kadar büyük bir sorun yok. İnsanların öğrencilere evlerini vermeleri ile ilgili sıkıntıları var. Kentsel dönüşümden dolayı bir sürü aile evsiz kaldığı için öğrenciler de ev bulamıyor.  İki yıldır öğrenici yurdu yapılacak diye bekliyoruz. Ancak yer bulanamadığı için yurt yapılmıyor. Hâlbuki büyükler tarafından, ‘Ben şuraya yurt yapacağım, şurası yurda tahsis edilsin’ diye irade gösterilse oranın tahsisi yapılır, Kredi Yurtlar Kurumu gelir yapar.  Kredi Yurtlar Kurumu, ‘Bize sadece yer gösterin, yapalım.’ Diyor. Dolayısıyla Bingöl Üniversitenin temel sorunu, üniversitenin dışındaki bir sorundur. Dolaylı olarak ise üniversitenin sorunudur. Öğrencinin konaklama sorunu büyük bir sorun olarak halen devam ediyor.”ifadelerini kullandı.

“Öğrenci sayımız 11 bin 500 olacak”

Gelecek yıl için 4 bin yeni kontenjan açtıklarını dile getiren Baydaş,  “Bin öğrenci mezun verdiğimizi düşünelim, buna 3 bin ilave öğrenci gelecek. Geleceklerden 500 kişinin kayıt yapmadığını varsayalım. Gelecek eğitim yılında üniversitemizde öğrenci sayımız 11 bin 500’e yükseliyor. Mevcut haliyle konaklama sıkıntısını yaşıyorken, 2 bin 500 ilave öğrenciyi nereye yerleştireceğiz. İşte en büyük temel sorumuz bu.”şeklinde konuştu.

“Üniversitemizin 3 bin kişilik camisi yakında faaliyete geçecek”

Üniversitenin sosyal faaliyetlerine de değinen Rektör Baydaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversite olarak; bir taraftan inşaatlarımız devam ediyor ama bitmiş olan yerleri her şeyiyle yaşanılabilir bir duruma getirmişiz.  Parklar,  spor alanları ve sosyal faaliyetlerin yapıldığı yerler, kantin, kafeterya ve merkezi yemekhaneler; personel için ayrı, öğrenciler için ayrı yapılmış. Ayrıca ibadethane olarak, 3 bin kişilik bir camii tamamlanarak faaliyete geçecek inşallah.”dedi.

“Öğrenci sayısında beklenenin üzerine çıktık”

Öğrenci sayısına dikkat çeken Baydaş, “Üniversitemizin esasında 10 bin tane öğrenci seviyesine çıkmasını yaklaşık olarak 8 yıl olarak bekliyorduk. Ama yeni açtığımız bölümler ve özelikle öğretim üyesi bulma konusundaki üniversite olarak başarımızla yeni bölümler açtık. Şuan itibarıyla 8 yılık hedefimizi 6 yılda çok aşmış durumdayız.”ifadelerine yer verdi.

“Bazı bölümlerimiz, 40 yıllık üniversitedeler de halen yok”

Baydaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ciddi manada personel sıkıntımız yok. 2014 yılında içerisinde yeni açtığımız bölümler; Psikoloji, Elektik ve Elektronik Mühendislik bölümleri olmak üzere iki yeni bölüm açıldı. İlave olarak meslek yüksek okullarına bağlı olarak, 4 tanede program açtık. Böylece birçok eski üniversiteden ‘özelikle Fen Edebiyat için söylüyorum’ daha fazla bölüm açmış durumdayız. Bazı bölümlerimiz var ki, 40 yıllık üniversiteler de yok daha. Biz o bölümleri açmış durumdayız.”dedi

“Genç ilçesi Meslek Yüksek Okulu binası 2015 Sonbaharı’nda hizmete açılacak”

Genç Meslek Yüksek Okuluyla ilgili ihaleyi yeni yaptıklarını ifade eden Baydaş, “Genç Meslek Yüksek Okulunu 2009 yılında kurmuştuk. İlçede eğitim binası olmadığı için Bingöl Üniversitesinde eğitimlerini veriyorduk. Şuan yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alanı olan modern bir bina, Genç ilçesinin girişi sağ tarafta yapılacak. Hazine tahsisi ile onun ihalesini yaptık. 2015 yılı sonbaharda bir aksilik olmazsa hizmete açmayı düşünüyoruz inşallah.”şeklinde konuştu.

“Bu yıl Solhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunun ihalesini de yaparız”

Solhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Baydaş sözlerini şöyle tamamladı:  “Genç ilçesinde yaptığımız binanın bir benzerini de Solhan ilçesinde ihale edeceğiz. Hatırlasanız geçen yıl Solhan’da Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek okulunu kurmuştuk. Orada bir arsa sıkıntısı vardı. Zannedersem o arsa sorunu da çözüldü. İnşallah bu yıl içerisinde Solhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunun ihalesini de yaparız. Belki temel atma aşamasına gelmeyiz ama ihale süreci bitmiş olur. 2015 yılının bahar ayında ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz. Yetiştirirsek bu yıl temel atmayı düşünüyoruz.”dedi. (Nihat Kanat-İLKHA)