BURSA - Mısır'ın fethiyle elde edilen, kutsal emanetlerle birlikte İstanbul'a getirildikten sonra Yavuz Sultan Selim tarafından Bursa Ulu Camii'ye hediye edilen yaklaşık 600 yıllık Kâbe kapı örtüsü, lazerli restorasyonun ardından tarihi camide oluşturulan iklimlendirmeli özel bir vitrinde sergilenmeye başladı.
Daha önce de aynı camiide bulunan örtü yılların üzerinden geçmesiyle yıpranmıştı. 2013'ün Nisan ayında bakıma alınan ve restorasyonu geçen yılın Aralık ayında tamamlanan Kâbe örtüsü, Ulu Camii içinde yapılan özel iklimlendirmeli vitrinde sergilenmeye başladı. Lazer ışınlarıyla el değmeden 6 ay süren restorasyondan geçirilen Kâbe’nin kapı örtüsü, Bursa Ulu Camide ziyaretçi akınına uğradı.
Örtü deri atlas üzerine altın telle işlenmiş yazılarla süslü ayetlerin yazılı olduğu bir Memlûklü eseridir. Örtünün üzerinden serbest sarkan 5 parçadan dördü birbirinin eşi olup sivrilerek son buluyor. 4 sivri parçanın ucundan ahşap üzerine gümüş levha ile kaplandığı görülüyor.
Sergiye açılan Kâbe örtüsü önemli bir sanat eseri olmanın yanında, Mısır’ın fethi ve hilafetin Osmanlı İmparatorluğu’na geçişinin önemli siyasi bir belge niteliği taşıdığı biliniyor.
Kıble duvarında asılı durumda iken oldukça harap durumda olan 600 yıllık Kâbe örtüsünün bozulmasını durdurmak için 2013 yılında konservasyon yapıldı. El değmeden yapılan restorasyonda örtü, orijinal durumuna müdahale edilmeden bu duruma getirildi.
Yerli yabancı binlerce turist tarafından büyük bir ilgi gören Kâbe’nin kapı örtüsü için özel bir iklimlendirme yapılarak yaşatılması sağlanıyor.
Örtüyü görmek için camiye akın eden kimi vatandaşlar örtü önünde namaz kılıp dualar ederken kimileride hatıra fotoğrafı çektirdi. (Zeki Aras/Veysi Siyah- İLKHA)