Bu rakam aralarında Edirne ve Çanakkale`nin de bulunduğu 42 ilde, kentin toplam nüfusundan fazla.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye`nin en kalabalık nüfusa sahip 9. ili olan Şanlıurfa`da, ilköğretimdeki öğrenci sayısı kendisinden büyük birkaç ili geride bırakarak, İstanbul, Ankara ve İzmir`den sonra 4. sırada yer alıyor. Şanlıurfa okul öncesi eğitimde de 66 bin 279 öğrenci sayısıyla, bu alanda İstanbul`dan sonra 2. sırada bulunuyor.
Yaklaşık 1 milyon 700 bin nüfusunun yüzde 70`i, 30 yaş ve altında olan kentte, her yıl 50 bin civarında çocuk ilk kez okula başlıyor.
İlk ve ortaöğretimde 544 binin üzerinde öğrencinin bulunduğu kentteki bu öğrenci sayısı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı verilerine göre; 271 bin 208 nüfuslu Bolu, 490 bin 397 kişinin ikamet ettiği Çanakkale, 390 bin 428 nüfuslu Edirne ve 319 bin 637 kişinin yaşadığı Rize`nin de aralarında bulunduğu 42 kentte, ilin toplam nüfusundan daha fazla bir rakama denk düşüyor.
Taşımalı eğitim sisteminde de 178 taşıma merkeziyle Türkiye`de birinci sırada yer alan Şanlıurfa`da, ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 97,34, orta öğretimde ise yüzde 37`ye düşüyor. İl genelinde ayrıca okul çağında olup, eğitime devam etmeyen yaklaşık 120 bin çocuğun da bulunduğu belirtiliyor.
Okul çağındaki çocuk sayısının fazla olması nedeniyle Şanlıurfa`da, eğitim ve öğretimde yürütülen yoğun çalışmalar ve kampanyalarla yapılan yeni dersliklere rağmen kentte derslik açığı bir türlü kapatılamıyor.
Bir önceki eğitim yılında yaklaşık 25 bin ilköğretim öğrencisinin mezun olduğu kentte, bu yıl 50 binin üzerinde öğrenci kayıt yaptırdı. Bu rakam da Türkiye`de birçok ilçenin toplam nüfusundan fazla.
Toplam bin 565 okul ve 9 bin 486 derslik, 14 bini aşkın öğretmen ve bin 300 idarecinin görev yaptığı kent, derslik sayısı bakımından da Türkiye`de 8. sırada yer alıyor.
``MEVCUT OKULLARIN 3`TE 2`Sİ KADAR OKULA İHTİYAÇ VAR``
Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakın dönemde kente birçok yeni okulun yapıldığını belirtti.
Ancak genç nüfusun fazla olmasından dolayı, okul ihtiyacının kapanmadığını aktaran Coşkun, bu nedenle sınıf mevcutlarının kalabalık olduğunu söyledi.
Şube olarak daha önceki yıllarda konuya ilişkin rapor hazırladıklarını aktaran Coşkun, şunları kaydetti:
``Bizim rapora göre Şanlıurfa`daki eğitim kurumlarında (okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim) sınıf ortalaması 54 civarlarındaydı. Türkiye ortalamasını 33 olarak kabul edersek, Şanlıurfa`daki rakamları Türkiye ortalamasına çekebilmemiz için il bazındaki mevcut okulların 3`te ikisi kadar daha okul yapılırsa, belki bizim Türkiye ortalamasına yetişip normal eğitim yapma şansımız olacak. Bu yıl 25 bin kişi mezun oluyor, 50 bin kişi yeni kayıt yapıyor, bu doğru orantılı olarak her yıl devam edecek. Dolayısıyla siz bu sınıfların yapımına devam etmelisiniz ki bu büyük açık kapansın ve yeniden oluşmasın.``
Dersliklerin yanı sıra kentin öğretmen açığının da hat safhada olduğunu ifade eden Coşkun, ``En son yaptığımız araştırmaya göre yaklaşık 7 bin-7 bin 500 branş, okul öncesi ve sınıf olmakla beraber öğretmen açığımız var. Bu da önemli bir sorundur. En son ilimize 3 bin 200 civarında öğretmen atandı ama insanlarımız ne kadar öğretmenin gittiğinin farkında değil. Belki binin üzerinde öğretmen de diğer bölgelere gitmiştir. Bu öğretmenlerin burada tutunabilmesi için bu bölgenin cazip hale getirilmesi gerekiyor ki, insanlar buraya gelince 5-6 yıl kalabilsin`` dedi.
AA