DİYARBAKIR - Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA)’nın danışma organı olan Kalkınma Kurulu Toplantısı, Diyarbakır'da gerçekleşti.
Toplantıya, Diyarbakır Valisi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) Yönetim Kurulun Başkan Vekili Mustafa Cahit Kıraç, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ve oda başkanları da katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, günümüzde bölgesel düzeyde gelişme ve kalkınmanın ülkeler için artı vazgeçilmez olduğunu belirterek“Dünyadaki uygulamalarına baktığımızda, bazı temel ve ortak unsurların öne çıktığı görülmektedir. Bunlar, yerellik, yerel katılım, tabandan tavana planlama, yerinden yönetim ve iyi yönetişimdir." dedi.
"Kalkınma önemli bir gelişmişlik göstergesidir"
Vali Kıraç sözlerine şöyle devam etti: “ Ulusal düzeydeki kalkınma başarısı tek başına yeterli değildir. Kalkınmanın yurt genelinde ve bölgeler arasında dengeli önemli bir gelişmişlik göstergesidir. Başka bir ifadeyle, ekonomik refahın sonuçlarından toplumun bütün kesimlerinin yararlanması son derece önemlidir. Günümüzde bölgesel düzeyde gelişme ve kalkınmayı gerçekleştirmedeki dünya uygulamalarına baktığımızda, bazı temel ve ortak unsurların öne çıktığı görülmektedir.”
"Yatırımcılar bölgemize yoğun ilgi gösteriyor"
Yeni teşvik sisteminde Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın 6. bölgede yer almasının önemli olduğuna vurgu yapan Kıraç, “Son yıllarda Bölgemize olan yatırım ve yatırımcı ilgilisinde büyük bir artış olmuştur. Yatırımcılarımız için altyapısı hazır, uygun yatırım alanları oluşturmak için gerek Diyarbakır’da ve gerekse Şanlıurfa’da çalışmalar yoğun bir şekilde sürmektedir. Bildiğiniz gibi, son iki yıldır Bölgenin 30 yıllık kalkınma serüveninin önündeki en büyük sorunun çözüm sürecini yaşıyoruz. Bu dönemde, bölgemizin potansiyelini harekete geçirmede Kalkınma Ajansımıza büyük görevler düşmektedir.” diye belirtti.
"Kalkınma, kamu ve özel sektör ortaklığıyla gerçekleşebilir"
Toplantıda konuşan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı ve Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise, Kalkınma Kurulu sayesinde Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın yerel dinamiklerinin karar alma süreçlerine dahil edildiğini belirterek, “Böylece kalkınma sürecinin hızlandırılması amaçlanmakta, bölgelerin kendine has kaynakları ve dinamikleriyle kalkınmada aktif birimler olarak gayret göstermeleri hedeflenmektedir” dedi. Kaya şunlar ifade etti: “Kalkınma Ajansları kısa sürede kuruluşunu tamamlamış, bugün sahip olduğu kurumsal yapı, insan kaynakları ve destek araçları ile Ülkemizin önemli kuruluşları arasına girmiştir. Küreselleşmenin yarattığı yoğun rekabet sürecinde, Kalkınma; bir kuruma-kuruluşa, bir kesime veya sadece Devlete havale edilerek gerçekleşecek bir iş değildir. Kalkınma, bir bölgede daha iyi ekonomik ve sosyal şartlar sağlamak amacıyla asgari ortak bilinç ve amaçlar çerçevesinde, kamu ve özel sektör ile sivil toplum gibi farklı kesimlerin ortaklaşa sürdürmeleri gereken katılımcı bir gelişme sürecidir.” şeklinde konuştu. (Yakup Moğulgani - İLKHA)