ŞANLIURFA - Dünya arkeoloji tarihinin yeniden yazılmasına neden olan 11 bin 500 yıllık Göbeklitepe kalıntılarının keşfinden sonra, Şanlıurfa yeniden tarihe geçecek bir proje ile adından söz ettiriyor.

Şanlıurfa şehir surlarının dışında, şehre gelen kervanların konaklaması için Osmanlı döneminde yaptırılan, büyüklük bakımından Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’deki en büyük anıtsal eser olan tarihi Millet Hanı, 181 yıl sonra yeniden inşa ediliyor.

Otel olacak
Millet Hanı restorasyon çalışmalarının, 11 Nisan 2015 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Toplam 64 milyon TL’ye mal olması tahmin edilen projenin tamamlanması ile Şanlıurfa tarihi bir mekânda hizmet veren 5 yıldızlı bir otele kavuşacak.

Türkiye’nin en büyük restorasyon projesi
Tarihi Millet Hanı’nın restorasyonu ve yapılacak olan 5 yıldızlı otel yatırımı için bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, şirket yatırım danışmanı İktisatçı Mehmet Tuncay, Fizibilite ve Finans Danışmanı Nihat Küçük, Turizm Danışmanı Rahime Yaşar, Uluslararası Danışman Doç. Dr. Murat Özkaleli, Proje Koordinatörü Mehmet Halit Uzak ve Hukuk Danışmanı Av. Cüneyt Altıparmak gazetecilerin proje hakkındaki sorularını yanıtladı.

Tarihi hanın 124 yıl önceki fotoğrafları, mevcut durumu ve proje tamamlandıktan sonra alacağı şekli gösteren animasyon görüntülerini içeren film gösteriminin de yapıldığı toplantıda konuşan Mehmet Tuncay, proje hakkında bilgiler verdi.

Tamamen insan gücü kullanılıyor
Toplam 17 bin metrekare alana sahip olan tarihi Millet Hanı restorasyonuna başladıkları 11 Nisan 2014 tarihinden bugüne kadar çok büyük mesafe katlettiklerini ifade eden Tuncay, “Böylesi bir restorasyon projesinde makine ve modern ekipmanlar kullanamıyorsunuz. Tamamen harabe haline gelmiş bir yapı, Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı rapor ve projelere göre yeniden inşa ediliyor ve tamamen insan gücü kullanılıyor.” dedi.

500 kişiye istihdam sağlayacak bir tesis olacak
140 oda ve 302 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel olarak tasarlanan proje tamamlandığında, yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayacak bir tesis olacağını dile getiren Mehmet Tuncay, “Projenin, öngörülen sürede başarıyla tamamlanması için sivil toplum kuruluşları ve basının desteğine ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.
Tarihi Millet Hanı’nın restorasyon projesini tanıtmak amacıyla hazırlanan tanıtım kataloğunda, hanın en eski fotoğrafları ile tarihi hakkında önemli bilgiler bulunuyor. (Sedat Kuşulay - İLKHA)