BURSA - Ramazan ayına girilmesi ile birlikte tutulan oruçlara ilişkin uzmanlar, mide rahatsızlığı olan hastalara bir dizi tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayı başlarken doktorların karşılaştıkları önemli sorulardan birisi de mide rahatsızlığı olan hastaların ''Oruç tutabilir miyim? Oruç tutarsam hastalığım ilerler mi?'' sorularıdır. Bu soruları değerlendiren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Özgüç, ağır mide rahatsızlığı olan hastalara, “Bu hastaların ramazan öncesi tedavilerini yaptırmaları ve sonrasında hekimin önerisine göre oruç tutup tutmama kararı almaları yerinde olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Prof. Özgüç, “Aktif ülseri, şiddetli gastriti, reflüsü olan ve mide ameliyatı geçirmiş kişilerin oruç tutması tavsiye edilmez.” dedi.

Hafif gıdaları tercih edin
Oruç esnasında uzun süreli açlık ile iftarda ve sahurda yoğun ve ağır yemek yemenin bu tarz hastalarda bazı sıkıntılara neden olabileceğini de belirten Prof. Dr. Halil Özgüç, “Gastrit sorunu olan kişilerin iftarda çorba gibi hafif gıdalarla başlaması ve ardından 5-10 dakika kadar bekleyip sonra yemeğe devam etmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra, iftar sofralarında baharatlı ve kırmızı et ağırlıklı gıdalar yerine, daha hafif ve sindirilmesi kolay gıdalar tercih edilmelidir. İftar ile sahur arasında bir veya 2 porsiyon meyve yemenin de mide rahatsızlığı olan hastalar açısından faydası olacaktır.” diye konuştu.R

eflü hastalarının yemekten hemen sonra yatmamaları gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Özgüç, “Reflü hastalarında, yemekten hemen sonra yatma halinde, yanma, ağza acı su gelme gibi şikâyetleri artabilir. İftardan 3-4 saat sonrası, sahurdan da 1 saat sonrası yatış için uygun olacaktır.” dedi.

Bol bol su tüketin
İftarla sahur arasında bol miktarda su tüketilmesi gerektiğine de değinen Özgüç, sigara, kahve, çikolata, fazla miktarda çay ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Mide sorunları olan hastaların yanı sıra, bir sağlık problemi olmayan kişilerin de oruç tutarken ortaya çıkabilecek bazı şikâyetlerini önemsemeleri gerekmektedir. Oruç tutarken daha önce var olmayan karın üst bölgesinde oluşacak ağrılar, dışkı renginin siyah veya kırmızı olması, kahve telvesi gibi kusma, şiddetli bulantı-kusma ve ishal görüldüğünde acilen hastaneye başvurmaları gereklidir.” (Veysi Siyah - İLKHA)