ŞIRNAK - Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası hala hafızalardaki tazeliğini korurken, Şırnak'ta son bir ayda 5 işçinin yaşamını yitirdiği kömür ocakları da adeta alarm veriyor.

Şırnak'ta irili ufaklı 75-80 kömür ocağı bulunurken, bu ocaklarda son bir ayda meydana gelen kazalarda 5 işçi yaşamını yitirdi.

Son zamanlarda yaşanan göçükler nedeniyle sağlıksız ve ilkel şartlarda çalışılan kömür ocakları Şırnak Valiliği tarafından kapatıldı.

Madenciler, günlük 50-60 lira yevmiye ile çok sayıda kişinin geçimini sağladığı ocakların kapatılması yerine, tünel ve raylı sistem ve asansör gibi teknolojiler uygulanarak ocakların üretime açılmasını istiyor.

Yaşanan ölümlerin ardından yapılan incelemelerde de, Şırnak’ta kuyu sistemiyle çalışan tüm ocakların kapatılması, açık sistemde çalışan diğer ocakların basamak istemine geçinceye kadar üretime ara vermesi yönünde rapor hazırlandığı öğrenilirken, bölge halkı kapatmanın çare olmayacağını bunun yerine ocaklarda maden teknolojisinin uygulanmasını istedi.

"Ocakların kapatılması çare değil"
Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Şırnak temsilcisi Kenan Sakın, Şırnak’taki kömür ocaklarıyla ilgili bir rapor hazırladıklarını ifade ederek, bu raporda kömür ocaklarında maden teknolojinin uygulanması gerektiğine yer verdiklerini söyledi.

Sakın, "Ocakların kapatılması çare değil ölümlerin olmaması için buradaki ocaklara da Soma, Çanakkale ve Çan ilçesindeki kömür ocaklarındaki gibi tüneller yapılmalı, raylı sistem ve asansör gibi teknolojiler kullanılmalıdır. Bu kömür ocaklarında üretimin hiçbir yasal çerçevesi yok. İnsanlar kaçak çalışıyor. 30 yıldır burada kaçak üretim yapılıyor. Yetkililerce bu konuda önlem alınmalıdır." diye konuştu.
Fay hattı üzerinde bulunan Şırnak’ın olası bir depremde kaçak ocaklarda Soma’daki maden faciasının bir benzerinin yaşanabileceğine dikkat çekti.

"Şırnak’ın tek geçim kaynağı kömür ocakları"
Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan da, kömür ocaklarının Şırnak’ın can damarı niteliğinde olduğunu ifade ederek ilde yaklaşık 30 bin kişinin geçimini sağladığı ocakların kapatılması yerine teknolojisinin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Ayan, devletin işçilerin güvenliği konusundaki hassasiyetinde haklı olduğunu ancak işsizlikte göz önünde bulundurularak, kimsenin zarar görmeyeceği bir modelin uygulanmasını önerdiklerini anlattı.

Öte yandan aralarında maden ocağı işletmecilerin de bulunduğu işçilerin, kömür ocaklarının kapatılması gerekçesiyle Şırnak-Cizre karayolunun 10. kilometresinde kurdukları çadırda başlattıkları eylem sürüyor.

Eyleme katılan işçilerden Fatih Onar, Şırnak’ta sanayinin yeterince gelişmemesi nedeniyle istihdam olanağının kısıtlı olduğunu, tarım alanlarının da üretime elverişli olmadığını savundu.

Ocaklarının kapatılmasından en çok işçilerin zarar gördüğünü dile getiren Onar, "Tek geçim kaynağımız kömür ocakları. Kömür ocakları kapatılırsa mağdur olacağız. İşsiz kalacağımıza gerekirse ölmeye hazırız." şeklinde konuştu.

Şırnak'taki kömür ocakları bölgenin kömür ihtiyacını karşılıyor
Yıllık ortalama 750 bin ton kömür üretimi yapılan Şırnak maden bölgesinde yaklaşık 450 personel istihdam ediliyor.

Şırnak Kömür ocak işletmeleri bölgenin kömür ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamanın yanında sağladığı ekonomik sinerji ve istihdamla da Şırnak ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ekonomisine katkı sağlıyor.

Devlet tarafından işletilen kömür ocağı özelleşince Şırnak civarında irili ufaklı çok sayıda kömür ocağı açıldı. 1998 yılında devredilen 5 ana kömür ocağı olan madenler günümüzde 75-80 irili ufaklı kömür ocağı sayısına ulaşmış durumda.

Resmi olmayan rakamlara göre, son 30 yıl içerisinde söz konusu ocaklarda yaşanan kazalarda 123 kişi ölürken, 314 kişi yaralandı, 43 kişi sakat kaldı. Son bir ay içerisinde ise kömür ocaklarında 5 kişi yaşamını yitirdi.  (İLKHA)