DİYARBAKIR - Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Birimi Diyetisyeni Pınar Demir, Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle vücutta sıvı kaybı yaşandığını belirterek, günde ortalama 2-2 buçuk litre su içme tavsiyesinde bulundu.
Ramazan ayında kişilerin yaş ve cinsiyetine göre aldıkları günlük enerji ve besin öğeleri miktarının değişebildiğini belirten Demir, yeterli ve dengeli beslenmenin esas alınması gerektiğini kaydetti.
Sahurda süt ve süt ürünleri tercih edilmeli
Ramazan ayında yapılacak sahurun imsak vaktine yakın bir zamana tercih edilmesi gerektiğini aktaran Demir, “Ramazanda beslenmenin önemi artmaktadır. Bu dönemde iki ana ve iftardan sonra 1 saatlik arayla 2 ara öğün beslenmeye özen gösterilmelidir. Uzun süre aç kalındığı için mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda kan şekerini hızlı yükseltip düşüren besinler yerine bizleri daha uzun süre tok tutan süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinler tercih edilmelidir. İftarı ise geniş bir zaman dilimine yaymak ve birkaç parçaya ayırmak gerekir.” ifadelerini kullandı.
Demir, Ramazan’da sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:
- Öğün sayısı arttırılmalıdır. Öğünler sahur, iftar ve iki ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir.
- Ağır hamur tatlıları yerine yazın daha sıklıkla tercih edilebilecek sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma vb.) ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. Tatlı ve meyve ara öğün olarak yemeklerden sonra tercih edilmelidir.
- Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurmalardan kaçınılmalı, sağlıklı pişirme yöntemleri olan haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
- Ramazan ayında birçok kişinin yaşadığı problemlerden biri de kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek besinler (sebzeler, kuru baklagiller, kepekli tahıllar vb) tercih edilmelidir.
- Yemekler yavaş yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir.
- İftardan 1-1 buçuk saat sonra yapılan 30-45 dakikalık yürüyüşler, hem sindirime yardımcı olmakta hem de yavaşlayan metabolizma açısından yararlı olmaktadır.
- Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle vücutta sıvı kaybı artmaktadır. Günde ortalama 2-2 buçuk litre su içmeye özen gösterilmelidir.
- Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. (Hamza Adiyaman – İLKHA)