İZMİR - Türkiye toplumunda intihar ve intihar girişimlerinin yakın gelecekte daha önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacağı ifade ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre, ölümle sonuçlanan intihar sayısının 3 bin 189 olduğu belirlendi. TÜİK verilerini değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Kahveci, günümüz Türkiye’sinde her yüz bin kişiden en az 4’nün intihar ettiğini kaydetti.

İntihar vakalarının nedenlerinin açık olarak belirlenemediğini vurgulayan Prof. Dr. Kahveci, intihar edenlerin yaklaşık yüzde 75’inin yaşamlarına son vermeden önce bu eğilimlerini yakın çevrelerine ifade ya da ima ettiklerini kaydetti. Prof. Dr. Kahveci, şunları söyledi; “Bu durum pek çok intihar vakasının potansiyel olarak önlenebilir nitelikte olduğunu akla getirmektedir. Ülkemizde intihar girişimi olayları, intihar vakalarından en az 20 kat daha fazladır. Toplumumuzda intihar ve intihar girişimi önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde intihar oranları sanayi devrimini tamamlamış toplumlardan daha düşüktür. Bu karşılaştırma aynı zamanda ülkemizde gelecekte intihar ve intihara girişim vakalarının artacağını da göstermektedir. Nitekim son 50 yıldaki istatistiklerde bu doğrultuda bir eğilime işaret etmektedir. Türkiye’de intihar ve intihar girişim hızı çarpıcı bir şekilde artmaktadır.”

“İlkokul mezunları intiharda önde”

Eğitim düzeyinin intihar olayında önemli bir etken olduğunu belirten Prof. Dr. Kahveci, 2013 verilerine göre intihar edenlerin yüzde 38’i ilkokul mezunuyken, bu oranın üniversite mezunlarında yüzde 8 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kahveci; “Türkiye nüfusu genelinde ilkokul mezunlarının oranı yüzde 28, üniversite mezunlarının oranı ise 13’tür. Başka bir deyişle Türkiye’de intihar vakalarındaki ilkokul mezunlarının oranı Türkiye’de genel nüfusunun içindeki oranından çok fazladır. İlkokul mezunlarının kalifiye olmayan işlerde çalışma olasılığı daha yüksek olduğundan gelir düzeylerinin de düşük olması beklenebilir. Yani, toplumumuzda gelir düzeyi daha düşük olan bireylerde intihar oranları daha yüksektir” dedi.

“Erkeklerde Oran Yüzde 73”

2013 yılında intihar edenlerin yüzde 73’ünün erkek, yüzde 27’sinin de kadın olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Kahveci,  bu durumun tarihsel süreç içerisinde değişim göstermediğini söyledi. Prof. Dr. Kahveci; “Kadınlarda genel olarak yaş arttıkça intihar oranı azalırken erkeklerde tersine bir eğilim gözlenmektedir. Yani erkeklerin yaşları ilerledikçe intihar eğilimi artmaktadır. Nedenleri bilinen vakalar içerisinde, hastalık, geçim zorluğu, aile geçimsizliği, ticari başarısızlık gibi durumlar önemli intihar nedenleri olarak gözlemlenmektedir.  Geleneksel değerlerin ve cinsiyete dayalı iş bölümünün egemen olduğu toplumumuzda, erkekler evin geçiminde önemli sorumluluklar yüklenmektedir ve toplumumuzda erkelerin bu yük altında ezildiklerini söyleyebiliriz” diye konuştu.  (İlyas Yıldız – İLKHA)