DİYARBAKIR - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün Ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi, ‘26 Haziran Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Günü’ ile ilgili yayımladığı basın açıklamasında, dünyada uyuşturucu kullanma oranının gittikçe arttığını ve bu durumun dünyanın geleceği için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

"Uyuşturucu maddelerin kullanım yaşı düşmüştür"

Uyuşturucu kullanımındaki artış üzerine Birleşmiş Milletler'in 1987 yılında aldığı bir kararla uyuşturucusuz temiz bir toplum oluşturma konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla 26 Haziran tarihini “Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Günü” ilan ettiğine vurgu yapan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Uyuşturucu kullanımı, Diyarbakır da son 20 yıllık periyotta kente yapılan yoğun göçler, ortaya çıkan sosyal sorunlar, işsizlik oranının artışı sonucunda ciddi anlamda artış göstermiş, erişimi kolaylaşmış ve kullanım yaşı düşmüştür. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında Müdürlüğümüzce uygulanan sağlık tedbirlerinin yüzde 40’a yakını madde kullanımı ve bağımlılığı sebebiyle verilmiş olup bu durum, madde kullanımının çocuklar ve gençler için ne denli büyük bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne sermektedir." ifadelerini kullandı.

"Çocuklarımızın madde kullanımıyla beraber eğitim hayatları çöküntüye uğramakta"

Çocuk ve gençler arasında uyuşturucu kullanımının çok yaygın olmasının en temel sebebinin erişiminin çok kolay olması olduğunu söyleyen Aslan, "Erişimin kolay olması ve madde türlerinin de giderek artması okul çağındaki birçok çocuk ve gencin maddeye bulaşmasına sebep olmaktadır. Bu çocuklarımızın madde kullanımıyla beraber eğitim hayatları çöküntüye uğramakta ve bununla beraber kullanan bireylerde fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açmaktadır." dedi.

"İnternet sitelerinin de ciddi bir denetimden geçirilmesi gerekmektedir"

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında alınabilecek tedbirler arasında madde kullanıcılarıyla madde kullanma ihtimali bulunan kişilere yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının ilk sırada yer almasının geldiğini belirten Aslan, "Uyuşturucuyla mücadele kapsamında medyanın da önemli sorumlulukları vardır. Medyanın uyuşturucuyu ve kullanımını özendirici yayınlardan kaçınması, madde kullanımının neden olacağı kötü sonuçlara yer vermesi, madde kullanma potansiyeli olan kişileri maddeden uzaklaştırmak açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu anlamda internet sitelerinin de ciddi bir denetimden geçirilmesi gerekmektedir. Madde kullanıcılarının ve satıcılarının internet üzerinden platformlar oluşturup madde kullanımını özendirmeleri ve madde alışverişi yapmaları kati suretle engellenmelidir." tavsiyelerinde bulundu.

"Toplumdaki herkesin sorumlulukları vardır"

Aslan, son olarak uyuşturucuyla mücadelenin, multidisipliner, kolektif bir çalışmayı ve işbirliğini gerektirdiğini söyleyerek, "Bu anlamda toplumdaki herkesin çocuklarımızı ve gençlerimizi maddeden korumak, bağımlı değil özgür olmalarını sağlamak konusunda sorumlulukları vardır." şeklinde konuştu. (İLKHA)