1982 Anayasasına hayır oyu verdikleri için çeşitli eziyetlere maruz kaldıklarını öne süren Sakarya`nın Akyazı ilçesine bağlı Topağaç köyünün halkı, 12 Eylül 1980 darbesinin sorumlularının yargılanması amacıyla imza topluyor.



Köy muhtarı Mustafa Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1982`deki anayasa referandumuna yüzde 80 oranında ``Hayır`` oyu verdikleri için dönemin askeri yönetimince türlü eziyetlere maruz kaldıklarını söyledi.

12 Eylül 2010`da darbecilerin yargılanmasının önünü açan anayasa değişikliğine yüzde 96 oranında ``Evet`` oyu verdiklerini kaydeden Başer, ``Anayasa değişikliği bize ihtilalcilere dava açma hakkı verdi. Son anayasa değişikliğine yüzde 96 oranında `Evet` oyu verdik. Bunun için `Evet` oyu verdik, hakkımızı korumak için. Şu anda 92 imzaya ulaştık. Yarın veya öbür gün 150 imzaya ulaşmayı hedefliyoruz. O zaman bu eziyeti yaşamış 150 kişiden imza toplayacağız`` dedi.

Darbecilerin hak ettikleri şekilde yargılanacaklarına dair çok fazla inançları olmamasına rağmen yine de suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Başer, ``Bunun formalite olduğunu da biliyoruz. İadeiitibarımızı istiyoruz. Menderes`i astılar, sonradan itibarını iade ettiler. Biz de itibarımızın iade edilmesini istiyoruz. İmzalı dilekçeyi savcılığa vereceğim, avukatımızla davanın şeklini görüşeceğiz, ama öncelikle imzaları tamamlamak istiyorum. Yarın, kimse `benden neden imza almadın` demesin diye. İmza atmak istemeyenler de var. Yeniden koşturulmaktan korkan insanlar var. Bana şakadan da olsa bazen diyorlar ki, `muhtar babanı gözleri bağlı götürdüler, seni nasıl götürürler kim bilir`` diye konuştu.

Darbe dönemine kadar köylerinde 15 yıl boyunca adli olay yaşanmadığını, darbeden önce dönemin tümen komutanının muhtarlık yapan babasını tebrik ettiğini ifade eden Başer, köylülere yapılan eziyetin 1982 anayasa oylamasında ret oyu vermelerinin ardından başladığını anlattı.

Tek bacaklı olan babasının sabahlara kadar tek bacak üzerinde bekletildiğini öne süren Başer, tarladan dönen insanlara kimlik sorulduğunu ve kimliği yanında bulunmayan kişilerin silah zoruyla koşturulduğunu söyledi.

Darbe döneminde terhis olan köy sakini İsmail Altun ise köylülerin dipçik zoruyla kahvehanelere doldurulduğunu ve çeşitli eziyetlere maruz bırakıldıklarını öne sürerek, köylülere eziyet çektiren darbecilerin yargılanması amacıyla dilekçeye imza attığını bildirdi.

AA