MERSİN - Mersin'de Anadolu, Paşabahçe ve Trakya Cam Sanayi A.Ş.'de çalışan bin 350 işçi, toplu iş görüşmelerinde uzlaşmanın sağlanamaması üzerine bu sabah işbaşı yapmadı. Türkiye'de 6 fabrikada 5 bin 800 işçi greve başladı.

Ocak ayından beri süren Cam İşverenleri Sendikası ile Kristal-İş Sendikası arasında yürütülen 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde sonuç çıkmaması üzerine, Mersin'de sabah saatlerinde Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş.'nin önünde bir araya gelen 3 fabrikanın işçileri, sloganlar atıp halay çekerek işverenlere tepki gösterdi.

24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin 6 aydır başladığını hatırlatan Kristal İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Güler, "Bugün grevle noktalandı. Sabrımızı ölçtük. Sabrın sonunda en son bu noktaya geldik. Gelinceye kadar süreç içerisinde sizlerde yer geldi bizi eleştirdi. Biz eleştiriye varız. Biz dedik ki çözümü masa da arayalım. Çözümü masada bulalım, masada olalım. Gene biz dönelim tezgâhımızda bulunalım. Ama bunu tezgâh başında bulunmayı reva görmeyen işveren bizi bugün greve kendisi çıkarmıştır. Bizi greve çıkardığı rakam buradadır. Bizler bu rakamları bugün kâğıt üzerinde yırtıyor bundan sonrasına hayırlı olsun diyoruz." dedi.

"Türkiye genelinde 5 bin 800 işçi bugün greve çıktı"

Mersin'de bin 350 olmak üzere toplamda 5 bin 800 işçinin bugün greve çıktığını ifade eden Güler, “Fabrikalarımızda 900 lira maaşla çalışan arkadaşlarımız var. Tavan ücret en kıdemli işçide bin 800 lira seviyesinde. Toplam 5 bin 800 işçinin 3 binine iyileştirme istiyoruz. Bunların saat ücreti ortalamaları 9 buçuk liranın altında. Yani bin 400 - bin 500 liranın altında maaş alan 3 bin kişi var. Bunların maaşlarını kademeli olarak iyileştirme talebimiz var. Bu talep haklı bir talep. Bir başka talebimiz de kademeli işe giriş ücretinin, en azından devlet kurumlarında işbaşı yapan kadrolu işçilerin işe giriş ücretindeki seviyeye çıkarılmasını istiyoruz. Tabi dünya 3'üncülüğüne oynadığını iddia eden, 6 aylık net karını geçen yıla göre 'yüzde 200 artırdık' diye övünerek bahseden bir kurumun bu büyümede ve bu karlılıkta çok büyük emeği olan 60 derece ortam sıcaklığında çalışan işçisinin de hakkını vermesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kristal-İş Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Ergev ise,"Masada bitirme çabası içinde olan Kristal İş Sendikası'nın düşüncelerine, fikirlerine rağmen işveren tarafından taleplerimiz kabul edilmeyerek bugünlere getirilmiştir. Bu grev Kristal İş Sendikasının talebi üzerine olmamıştır. Bu grev 60 derece ortam sıcaklığında, alnının terini ekmeğine katık yapan, ömrünü veren, sağlığını veren, hayatını veren, cam isçisinin hakkını vermemek için uğraşan işveren tarafından başlatılmıştır. Onlar kulelerinde, rahat koltuklarında otururken biz içeride canımızı, sağlığımızı, hayatımızı bu fabrikalara veriyoruz. Bunun karşılığı işverenin teklif ettiği rakam değildir, olamaz kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından işçiler davul eşliğinde halay çekip sloganlar atarak grevlerini sürdürdü. (Osman Öksüz-İLKHA)