BİNGÖL - Bingöl Bilgi ve Düşünce Derneğinde Araştırmacı-Yazar Kenan Alpay tarafından “Süleymancılık Hareketi” isimli bir seminer verildi.
Tevhid-i Tedrisat kanunuyla beraber medrese usulü eğitimin yasaklandığını ve tüm tarikatların Cumhuriyetin kurucu kadroları tarafından yılan gibi görülüp başlarının ezilmeye çalışıldığını aktaran Alpay, “Süleyman Hilmi Tunahan, Müderrisler Cemiyeti'nin kaldırılması üzerine 520 müderris ile bir araya gelerek orada hazır olan herkesin memleketin her tarafında bir-iki öğrenci okutarak dini öğretmeyi öğütlemiştir. Türkiye'de dini eğitimin yasaklandığı yıllarda ısrarla birkaç kişiye de olsa İslâm'ı öğretme mücadelesi vermiştir.” dedi.
“Temel derdi Kur’an öğretmekti”
Tunahan’ın temel derdinin Kuran öğretmek olduğunu söyleyen Alpay, “Sorumlu bir Müslüman olarak kendini buna mecbur hisseder, yasaklar döneminde gizlice dersler vermeye çalışır, trende yolculuk esnasında ezberden ders verirdi. Taksi tutar tenha yerlerde bu eğitimi devam ettirmeye çalışırdı. Daha sonra çiftlik alıp orada maaşla eleman çalıştırmıştır. Bu vesile ile Kur’an eğitimini burada devam ettirmiştir.” ifadelerini kullandı.
“Kuran öğretimi yolunda çok çaba sarf etmiştir”
Süleyman Hilmi Tunahan’ın biyografilerinde iki temel hususun göze çarptığını belirten Alpay, “Birincisi Hoca efendinin kendisine manevi yönden işaret verildiği, ikincisi ise yasaklı yıllarda Kuran öğretimi yolunda çok çaba sarf ettiğidir.” şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)