BİNGÖL - Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Mehmet Alper Çığ, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü M.Mesut İlhan, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, İl Sağlık Müdürü Abdullah Demir, İl Ticaret Müdürü Abdulvahap Tanık, İŞKUR Müdürü M.Fesih Güler, KOSGEB Müdürü Naci Özdemir, Bingöl Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Abdulvahap Baydaş, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Birim Başkanı İsa Telimen, AB Proje UzmanıTaner Karaarslan, TÜMSİAD Bingöl Şube Başkan Yardımcıları Cihan Uzunyayla, Yakup Karagöz, Vedat Bingöl, yönetim kurulu üyeleri ve kursiyerler katıldı.
TÜMSİAD Bingöl Şubesi’nin SODES kapsamında düzenlendiği törende Vali Yardımcısı Mehmet Alper Çığ ve diğer kurum müdürleri tarafından Girişimcilik ve Bilgisayarlı Muhasebe kursiyerlerine sertifikaları verildi.
Törende bir konuşma yapan KOSGEB Müdürü Naci Özdemir, “Girişimci arkadaşların daha çok yenilikçi bir fikir ortaya koyması lazım. Katma değeri yüksek olan işler yapmamız lazım. Bingöl'de ekonomik pasta dilimlerini bölümlere ayırmak işimize gelmiyor. Biz ekonomik kalkınmayı nasıl gerçekleştirebiliriz bunun için uğraşmamız lazım. Bunun için de eğer mümkünse tekrar bir fizibilite çalışması yapmamız ve değişikliklerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Öncelikle üretim ve ihracat üzerine işler açabilirsek eğer, girişimlerimizi bunlar üzerine yapabilirsek hem biz daha çok kazanmış oluruz hem de şehrimize istihdam sağlamış oluruz'' dedi.
Projenin yürütülmesinde katkısı olan kurumlara teşekkür eden TÜMSİAD Bingöl Şube Başkan Yardımcısı Cihan Uzunyayla, “Hiç şüphesiz toplumda yaşayan birey, önce kendi yaşamını idame etmek için yol haritasını çizer. Herkesin ideali iyi bir iş, dolgun bir maaş ve yaşam standardını yükseltmekten geçer. Bu bağlamda yaşadığımız bu kentte yaşam standardımızın yükselmesi için hepimize büyük görevler düşmektedir. Devlet, kamu yatırımlarında, özel sektör sanayide, çalışanlar da işini profesyonel bir şekilde yapmakta sorumludur. Bu anlamda kamu-özel sektör işbirliği bizim olmazsa olmazımızdır. Bugünkü proje de bu işbirliğinin sonucudur. Bu tarz projelere bütçe ayrılması ve projelerin devamının getirilmesi bizim en büyük arzumuzdur. Bu anlamda KOSGEB’e, Fırat Kalkınma Ajansı’na, İŞKUR’a ve AB Proje Koordinasyon Merkezi’ne büyük sorumluluk düşmektedir. Çünkü eğitim sistemimiz yıllarca düz lise mantığıyla düz beyinler yetiştirdi. Meslek Liselerinin önünün kapatılmasındaki en büyük mağduriyetin bedelini önce gençler ödedi. Sonra da özel sektör bundan nasibini aldı. Önerimiz şudur. Gençlerimiz liseden başlayarak yeteneklerine göre mesleğe yönlendirilmelidir. Eğitim süreci boyunca da uygulamalı eğitim ve haftada en az bir gün staj yapmalıdır. İlkokuldan itibaren ticaret kültürü aşılanmalıdır. Bugün eli tornavida tutan gençleri bulmakta güçlük çekiyoruz. Batıda 1500-2000 TL maaş alan kalifiye elemanlar, Bingöl’e gelmek için iki kat ücret talep etmektedirler. Hiç şüphesiz bu durum hem maliyetlerimizi yükseltmekte hem de rekabet şansımızı azaltmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bingöl Üniversitesi’nin büyük bir kazanım olduğunu belirten Uzunyayla, “Üniversitede yeni bölümler açılırken muhakkak özel sektör ile istişare edilmelidir. Çünkü bölgede özel sektörün yatırım planlamaları ve gelişmekte olan sektörler göz önüne alınmalıdır. Öğrencilerin özel sektörle buluşması konusunda üniversite-sanayi işbirliği sağlanmalıdır. Mezun olan her öğrenci muhakkak bir fikir geliştirmeli ve proje hazırlamalıdır. Yapacakları fizibilite raporunu iş dünyasına sunmalıdır. Bize düşen de ortaya sermayeyi koyup, sermayeyle bilgiyi buluşturmaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Girişimcilik Sertifikası almaya hak kazanan 59 kursiyer ile Bilgisayarlı Muhasebe Sertifikası almaya hak kazanan 33 kursiyer sertifikalarını aldı.
Girişimcilik eğitimini alan kursiyerler, hazırlayacakları projelerle 30 bin hibe desteği ve 70 bin lira kredi alabilecek. Bilgisayarlı Muhasebe eğitimini alan kursiyerlerin ise kısa sürede iş imkanına kavuşacakları belirtildi. (Nihat Kanat-İLKHA)