ADANA-Büyükşehir yönetiminde Adana kenti ulaşım çalıştayı başladı. Bilim insanları, toplu taşıma kooperatiflerinin yöneticileri, muhtarlar ve belediye yöneticilerinin katıldığı çalıştay iki gün sürecek.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, çalıştayda; trafik sorununa kısa, orta ve uzun vadede çözümler üretileceğini söyledi.
Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: “Çalıştayda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerinin ulaşımının kentsel ve kırsal sorunlara ilişkin paylaşımlarının güncel ulaşım ve yerel yönetim mevzuatı çerçevesinde geliştirilecek çözümlerin paylaşılması temel amaçtır. Burada minibüsçüler, özel halk otobüsçüleri ve onlardan hizmet alan halkımız var.” dedi.
“Özel araçların çoğalması trafik hizmetinin kalitesini olumsuz etkiledi.” diyen Sözlü, “Özellikle mesai başlangıcında ve bitiminde yoğun trafik sorunu yaşanıyor. Bunlar mutlaka çözmemiz gereken sorunlar. Büyükşehir yasasıyla birlikte sadece şehir içinde değil, mahalle olan köylerimizden ilçe merkezlerine, ilçe merkezlerinden diğer noktalara, başka şehirlere sağlıklı ulaşımı sağlamız gerek. Tüm bu sorunların çözümü açısından bu çalıştay çok önemli.” şeklinde konuştu.
“Toplu taşıma hızlı, güvenli ve konforlu olursa trafik sorunu kalmaz”
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy da nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin trafik problemini büyüttüğünü söyledi.
“Ulaşım Çalıştayı’nı çok önemsediğini belirten Ersoy, “Adana’da yaşanan trafik sorunu ancak bilimsel bilgi ve sonuçlarının hayata geçirilmesiyle çözülebilir. Günümüzde özel otomobil kullanımı artıyor. İnsanlarımızı toplu taşıma araçlarına özendirmeliyiz. Halk, toplu taşıma araçlarıyla hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde hedefine ulaşırsa sorun kalmaz.” dedi.
Ersoy, “Hafif Raylı Sistem’in Adana’da yapımı çok uzun sürdü ve aktarma noktaları iyi hesaplanamadı. Toplu taşıma sistemiyle de entegrasyonu sağlanamadı. Şehrin doğu-batı aksında D 400 ve Çevre Yolu var. Bunlara alternatif yeni bulvarlar açılmalı. Çok minibüs var, yolcu indirme bindirme disiplini yok. Araçların dolmadan çalıştığı güzergahlar var. Bu yüzden ulaşım verimli gerçekleştirilemiyor. Kapasiteye göre taşıma yapılmalı” ifadelerini kullandı.
Alternatifli çözüm önerileri sunulacak
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel de, Ulaşım Çalıştayı’nda sorunların ortaya konulacağını ve alternatifli çözüm önerilerinin sunulacağını kaydetti. Prof. Tükel, Ulaşım Çalıştayı’nın başarılı, verimli geçmesini diledi.
Açılış konuşmalarının ardından, Çukurova Ünİversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Gök, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayri Ulvi, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oktan Nalbantoğlu, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdullah Orman söz aldı. (Yunus Emre-İLKHA)