VAN - Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, mevcut kadın doğum uzman sayısı ile nitelikli olması bir yana, ortalama düzeyde dahi sağlık hizmeti mümkün olmadığı savunuldu.
Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu, bölgesel nitelikte sağlık hizmeti sunan Van’da ivedilikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.
“Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık üssü haline getirilmiştir”
Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Van ilinde ard arda yaşanan iki büyük deprem sonrasında, teslim etmek gerekir ki; kamunun özellikle yeni sağlık kuruluşlarının ihdası, var olanların ihyası ile ilgili çok ciddi çaba ve yatırımları olmuştur. Tıp Fakültesi Hastanesi çok ciddi miktarda kaynak aktarımları ile normalde bitirilmesi planlanan tarihten çok önce, üstün ve yoğun bir çaba ile hizmete sokulmuş, ileri teknoloji ürünü cihazlarla hastane tefriş edilerek Van ve Bölge halkına hizmet veren bir sağlık üssü haline getirilmiştir. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi kamunun benzer nitelikteki katkıları ile iyi işleyen üçüncü basamak bir sağlık kuruluşu haline getirilmiştir. Lokal sağlık idarecilerimizin son derece yerinde kararları ile ciddi yoğunluğun olduğu çocuk klinik ve poliklinikleri, kamusal kaynakların rasyonel ve tasarruflu kullanımı prensiplerine örnek teşkil edecek şekilde, mevcut bir sağlık kurumunun Çocuk Hastanesi’ ne dönüştürülmesi ve pediatrik yan dal uzmanları atanması ve uzman sayısının arttırılması ile kısmi rahatlama sağlanabilmiştir.” denildi.
“Kadın doğum hastalarımız mağduriyet yaşamaktadır”
Açıklama şöyle devam etti: “Bölge’nin en büyük hastanesi niteliğindeki Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nin olduğu geniş alanın bir sağlık kampüsüne dönüşeceği ek hastane yapımları da hızla devam etmektedir. Anılan ve her türlü takdir ve minnet duygusunu hak eden çaba ve hizmetlerin eksik- yetersiz kaldığı önemli bir boşluğu, muhtemel ve ciddi toplumsal, hukuksal sonuçlara yol açmak üzere iken yüksek dikkatlerinize bir kez daha sunmak isteriz. Doğum Hastanesi mekansal yetersizliğine rağmen, başta meslektaşlarımız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının üstün gayret ve özverili çabaları ile çok yoğun talebe cevap vermeye çalışsa da, diğer sorun ve sıkıntıları zikretmeksizin, özellikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sayısının yetersizliği nedeni ile ciddi sorunlar yaşamaktadır. Mevcut kadın doğum uzman sayısı ile nitelikli olması bir yana, ortalama düzeyde dahi sağlık hizmeti mümkün değildir. Meslektaşlarımız normların çok ötesinde bir yoğunlukta çalışmakta, ciddi medikolegal yaptırım ve müştekiliklerin muhatabı olmaktadırlar. Kadın doğum hastalarımız mağduriyet yaşamaktadırlar. Hasta ve hekim arasında olması zaruri asgari güven ve iyi diyalog ortamı zede görmektedir. Değinilmesi gereken tüm diğer sorunlardan en acil, önemli, ertelenemez olan sorunu budur.” İfadelerine yer verildi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)