ADANA - Okullarda öğrencilerin karne almasıyla birlikte girilen yaz tatili döneminde, ebeveynler ve öğrencilere yönelik tavsiyelerde bulunan Rehber Öğretmen Ahmet Bora, yaz ayları boyunca her iki tarafın da dikkat etmesi gereken hususlar hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

Öğrencilerin düşük not almasının altında bir çok etkenin olabileceğini söyleyen Bora, “Anne babaların, çocuklarının okul hayatında başarılı olmalarını yürekten isterken kırık notlarla dolu bir karne onları hayal kırıklığına uğratabilir. Ancak unutmayın ki, çocuğunuzun okul başarısının düşük olmasın da pek çok etken vardır.” dedi.

Çocukların öğrenme yeteneklerini etkileyen bazı durumları sıralayan Bora, öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği, uyum ve davranış sorunları, gelişimsel bozukluklar, olumsuz yaşam olayları, çeşitli geçiş dönemleri gibi durumların sayılabileceğini dile getirdi.

“Ailenin yüksek başarı beklentisi ve ‘tembel’, ‘sorumsuz’ gibi olumsuz sıfatlarla çocuğu etiketlemesi onun kendine duyduğu güveni zayıflatır” diyen Bora, “Bu nedenle aile öğrenciyi suçlamaktan kaçınmalı, okul başarısızlığı olarak tanımlanacak sorunu çözebilmek için çaba göstermelidir.” dedi.

Ailelere çeşitli tavsiyelerde bulunan Bora, tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

Tatilde de uygun bir çalışma programı belirlenebilir

“Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği gibi akademik başarıyı etkileyen konularda okuldaki öğretmen ve psikolojik danışmanların çocuğunuzla ilgili kuşku ve önerilerine önem verin. Gerekli durumlarda uzmanlardan yardım alın. Tatil günlerini çocuğunuzun okulda neden zorlandığını belirledikten sonra uygun çalışma programıyla başarıyı yakalaması için bir fırsat dönemi olarak değerlendirin.

Tatilde ailenin bir araya gelmesi için fırsatlar bulunabilir

Haftada bir gece en az üç saati birlikte geçirin. Aile bağlarının pekiştirilmesi için geniş aile olarak tanımlanan büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen v.b. yakınlarla paylaşmak amacıyla ziyaretler düzenlenebilir. Şehir veya memleket dışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için düzenlenen geziler, geniş aileyle kaynaşma fırsatı sundukları gibi, aile bireylerine doğdukları, büyüdükleri yerleri görme, anılarını tazeleme ve paylaşma olanağı da sağlarlar.

Manevi programlara yönlendirin

Öğrencilerin başarısızlıklarının sebeplerinden birisi de manevi boşluk ve eksikliktir. Bunun giderilmesi için de tatil hem öğrenci hem de aileler için kaçırılmaz bir fırsattır.”

Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Bora, “Öğrenci kardeşlerimiz, bütün bir yıl çalıştınız, emek harcadınız, yoruldunuz. Şimdi elbette dinleneceksiniz, eğleneceksiniz, arkadaşlarınız ve ailenizle vakit geçireceksiniz. Ancak tatil, gece geç vakitlere kadar oturulan, ertesi gün de öğleye kadar uyunan, ardından kalkıp kahvaltı yapılan ve eğer dışarı çıkmak planlanmıyorsa bilgisayarda oyun oynanarak, internette boş boş gezinerek ya da televizyonda amaçsızca kanallar arasında gezinerek vakit geçirilen bir zaman dilimi değildir” dedi.

Böyle bir düşünce ve yaşayışın, öğrenciyi tatilde dinlendirmenin aksine yoracağını ifade eden Bora, “Alışılmış düzenin birdenbire bu kadar keskin bir şekilde bozulması vücudun uyum sağlamasını zorlaştıracak, ardından tembellik oluşacak, önümüzdeki eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte bu tembelliği öğrencinin üzerinden atması kolay olmayacaktır.” şeklinde konuştu.

“Bununla birlikte bu kadar uzun bir tatilde sıkılmamak adına bu tatili hem dinlenme ve eğlenme hem de kendinizi geliştirme fırsatı olarak görebilirsiniz” diyen Bora öğrencilere tatili verimli bir şekilde geçirebilmeleri için de yapılabilecekleri, “Programlı olmak, konu tekrarı yapmak, eksik konularını tamamlamak, zayıf olduğu derslere yoğunlaşmak, kitap okumak ve manevi eğitim programlarına katılmak” şeklinde sıraladı. (Yunus Emre-İLKHA)