ŞANLIURFA - 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılını değerlendiren Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, Milli Eğitim’de çalışanlar açışından çözüme kavuşturulması gereken sorunları dile getirdi. Coşkun, yeni eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce mevcut sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Coşkun, taşra teşkilatı üst yönetici atamaları, TEOG sınav sonuçlarının geç açıklanması, Yönetici Atama Yönetmeliği’nin geç yayımlanması, öğrencilerin inanç özgürlüğünü sınırlayan kılık kıyafet sorunu ve öğretmen açığı gibi daha birçok konuya değindi.
“Sadece Kuranı Kerim dersinde değil, tüm derslerde başörtüsü serbest olmalı”
Öğrencilerin inanç özgürlüğünü sınırlayan kılık kıyafet sorununun acil olarak çözülmesi gerektiğini belirten Coşkun, “Ortaokul ve liselerde öğrencilerin, sadece seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecekleri hüküm altına alınarak, ders merkezli özgürlük anlayışı gibi ucube bir yaklaşım meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. Bakanlık, hiçbir öğrencinin inanç özgürlüğünü kısıtlamamalı, yönetmelikteki sınırlamayı kaldırarak, kız öğrencilerin haklarını toptan iade etmelidir.”dedi.
“(TEOG) sınav sonuçlarının geciktirilmesi eğitimde sıkıntıya sebep oldu”
TEOG sınav sistemindeki sorunlara değinen Coşkun, “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınav sonuçlarının geciktirilmesi eğitimde stresi artırmış, dönem sonu iş ve işlemleri nedeniyle okul yönetimlerinde kaygılara neden olmuştur. TEOG sınav sonuçları öğrenci karnelerine yansıyacağından dönemin bitişine iki gün kala açıklanması birçok işin son iki gün içerisinde çözülmesi gibi bir zorunluluğa neden oldu.” diye konuştu.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmelerine ilişkin yönetmeliğin de geç yayımlanmasını eleştiren Coşkun, çok daha önce yayınlanması beklenen yönetmeliğin bu kadar geç yayınlanmasının öğrenci ve öğretmen ve yöneticiler açısından birçok belirsizliği beraberinde getirdiğini söyledi.
“Yapılacak atamalarda Şanlıurfa’nın öğretmen açığı giderilmeli”
“Eğitim sistemindeki reformları kalıcı kılacak olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır” diyen Coşkun “Bir yanda atama bekleyen yüz binlerce öğretmen ve diğer yanda yüz binden fazla öğretmen açığı bulunmaktadır. Ağustos’ta ataması yapılacak öğretmen sayısı en az yüz bine çıkartılmalı ve öğretmen eksikliği nedeniyle yaşanan sorunların önüne geçilerek yeni dönemin sorunsuz başlaması sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak-İLKHA)