BATMAN – Özgür Eğitim-Sen Batman İl Temsilcisi Mustafa Sevinçer, yönetici görevlendirme yönetmeliği ile ilgili yazılı basın açıklaması yaparak, sınavların kamera ile kayıt altına alınmasını talep etti.

Türkiye’de torpil ve kayırmaların had safhada olduğuna dikkat çeken, Sevinçer, “Yeni çıkan yönetmeliğe göre okul müdürlerinden görev süresi uzatılacak olanlar milli eğitim müdürü, şube müdürleri, okul aile birliği başkanı, öğrenci meclisi başkanı ve öğretmenler tarafından seçilen iki temsilci tarafından belirlenecektir. İlk defa müdür olarak görevlendirilecekler ise sözlü sınavdan 70 puan almaları koşuluyla ek 2 değerlendirme formuyla birlikte görevlendirileceklerdir. Torpil ve kayırmanın had safhaya ulaştığı günümüz Türkiye’sinde yönetici belirlemede en objektif kriterin yeterli olup olmadığı tartışmalarına rağmen sınav puanı olduğuna inanmaktayız.” dedi.

Yeni yönetmelikle ilgili kuşkularını dile getiren Sevinçer, “Yeni yönetmelikle birlikte kulağa hoş gelmesine karşın okul müdürlerinin görev sürelerini uzatmada şube müdürlerinin, okul aile birliği başkanının, öğretmenlerin, öğrencilerin değerlendirme yapacak olması okul müdürünü bunlara karşı savunmasız bırakacaktır. Kaldı ki merkeze uzak bir beldedeki ya da şehrin ücra bir noktasındaki okul müdürünü şube müdürü nasıl layıkıyla değerlendirebilecektir? Son dönemlerde görevlendirilen şube müdürlerinin belli bir eğitim sendikasına bağlı olması da farklı sendikalara mensup eğitimcileri ciddi anlamda kaygılandırmaktadır. Birtakım çevrelerce şube müdürü olarak görevlendirilen kişilerin bu insanların isteklerine ve yaptırımlarına kayıtsız kalıp kalmayacağı ya da bunu ne kadar başaracakları akıllarda büyük bir soru işareti olarak belirmektedir. Nitekim son dönemde özellikle Batman ilinde yapılan yönetici görevlendirmelerinde belli bir sendikaya mensup üyelerin tercih edilmesi biz eğitimciler için kaygı vericidir.” ifadelerini kullandı.

Bundan önceki atamalarının kayıt altına alınmaması yüzünden keyfi uygulamaların yapıldığını iddia eden Sevinçer, “Bundan birkaç ay önce şube müdürlüğü atamalarında da yaşandığı gibi sözlü sınavlarda ortak bir uygulamanın olmaması, kimi adaylara iki kimilerine altı soru sorulması ve sözlü sınavın kamera ile kayıt altına alınmaması beraberinde pek çok keyfi uygulamayı getirmiştir. Danıştay içtihatlarına ve kararlarına rağmen bakanlığın bu konuda önlem almaması bakanlığın kanun-tanımaz tavrını devam ettireceğine işarettir. Nitekim gerek yönetici görevlendirme yönetmeliğinde sadece sözlü sınav uygulamasıyla gerekse Maarif Müfettişleri Yönetmeliğinde yazılı sınavın, sözlü sınavın tamamen ön koşulu olarak belirlenmesi keyfi uygulamaların devam edeceğinin işaretleri olarak görülmektedir.” diye konuştu.

Sevinçer, taleplerini sıraladığı açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Anayasa mahkemesinin bu adaletten yoksun yasayı esastan bozacağı ümidiyle il milli eğitim müdürlüklerinin yapılacak sözlü sınavlarda adayların cevaplarını yazdırarak ya da kamera yoluyla kayıt altına alması, ilde bulunan her sendikadan gözlemci sıfatıyla birer kişinin komisyonda yer alması, her adaya eşit sayıda soru sorulması ve belli bir zümrenin komisyondaki hükümranlığını ortadan kaldıracak önlemleri alması talebimizdir.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)