ŞANLIURFA- Şanlıurfalı çitfiler sulama yaparken kullandıkları elektriğin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle zor durumda.
Türk Ziraat ve Mühendisler Odası Şanlıurfa Şubesi bir basın açıklaması düzenleyerek çiftçilerin sorunlarını dile getirdi.
Türk Ziraat ve Mühendisler Odası Şanlıurfa Şubesi Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada, çiftçilerin sulama yaparken elektrik fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla zor durumda bırakıldıklarını, Şanlıurfa’nın bir tarım şehri olması dolayısıyla bir çok ürün pamuğun, mercimeğin, mısırın, buğday ve fıstık yetiştirildiğini, bu ürünlerin sulanarak üretildiğini ifade etti.
Öztürk açıklamasında, “Gap projesi tamamlandığında Şanlıurfa ilinde sulanacak alan miktarı 8.3 milyon dekar olarak planlanmıştır. Ne yazık ki yatırımların yetersizliğinden dolayı, sulama projelerinin yüzde 17’lik kısmı ancak tamamlanabilmiştir” dedi.
Çiftçiler sulama için bir dekar arazi için 25 TL ücret ödüyorlar
Sulama yapan çiftçilerin bir dekar arazi için 25 TL ücret ödediklerini ifade eden Öztürkmen, “Yer altı sulaması yapılan bölgelerdeki çiftçilerimiz ise, kendi imkanlarıyla 200-300 metre yerin altında, her bir sulama kuyusuna 100 bin TL para harcamakta ve açmış oldukları sulama kuyuları ile ancak 100 dekar arazi sulanmaktadır. Fakat 100 dekar arazi suladıkları zaman, tespitlere göre 25ile 30 bin TL arasında elektrik ücretini DEDAŞ’a sulama ücreti olarak vermektedir. İlimizde kanalet Cazibe sulaması ile pompaj yeraltı sulama arasındaki bu büyük fark, oldukça düşündürücüdür.” şeklinde konuştu.
Türkiye başta ilaç ve gübrede dışa bağımlı
Türkiye’nin başta ilaç ve gübre olmak üzere üretim girdilerinde dışa bağımlı olduğunu dile getiren Öztürkmen, “Avrupa Birliğindeki üreticinin 2,5 katı fiyatına mazot ve elektrik kullanan Türk üreticisi dünyanın en pahalı enerji kaynaklarını kullandığı düşünülürse, problem oldukça büyük olduğu görülecektir.” İfadelerini kullandı.
Şanlıurfa’daki çitçilerin desteklemesini alamadılar
Şanlıurfa’daki çitçilerin desteklemesini alamadıklarını ifade eden Önder Çiftçi Dernek Başkanı M. Sait Özçelik de, “Türkiye’deki bütün çiftçiler, desteklemelerini aldı. Ama Şanlıurfa’daki çiftçiler daha desteklemelerini alamadılar. Bu da çiftçilerin çok zor duruma düşmesine yol açmaktadır. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini yetkililerden istiyoruz” ifadelerini kullandı. (Sedat Kuşulay/Abdulhakim Kurt-İLKHA)