BİTLİS - Türkiye Sakatlar Derneği Bitlis Şube Başkanı Ahmet Koçyiğit, yetkililerin engellilere yönelik verdikleri sözleri yerine getirmediklerini belirterek engellilere sahip çıkılması çağrısında bulundu.
“Engelli vatandaşa engel olmayın”
Defalarca sorunların çözümü için başvurmalarına rağmen kendilerine sahip çıkılmadığını söyleyen Koçyiğit, engelli vatandaşlara artık engel olunmaması gerektiğini kaydetti. Koçyiğit, engeli vatandaşların topluma kazandırılması konusunda gerek Belediye gerekse Valiliğin üzerine düşen görevi yerine getirmediklerini savunarak, “Bu küçük olan ilimizde dahi 5 bin 200 engeli vatandaşımız bulunmaktadır. Fakat bu güne kadar bu engeli vatandaşımıza ikinci vatandaşlık muamelesi yapılmıştır. Engellilerimiz hor görülerek, toplum tarafından dışlanmıştır. Yetkililerin sahip çıkmayışı, toplum tarafından da dışlanması nedeniyle artık bu engelli vatandaşlarımız toplumdan uzak, evlere kendilerini hapsetmişlerdir.” şeklinde konuştu.
“Engelli vatandaşa verilen hiçbir söz yerine getirilmedi”
Engellileri topluma kazandırmak, onları tüketici konumundan üretici konumuna getirmek için, yerel yönetimlerin üstlerine düşen vazifelerini yerine getirmeleri gerektiğini ifade eden Koçyiğit, “Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak için hep çapa saffettik. Çalmadığımız yetkilinin kapısı kalmadı. Projeler hazırladık. Yaptığımız projeler kuruldan geçirilmesi engellendi. Bizlere hep sizinle görüşeceğiz. Sorunlarınızı çözeceğiz diyerek hep ertelediler.
Bugüne kadar engelli vatandaşlara yönelik sadece reklam amaçlı, göz boyama olarak yanımızda bulundular. Hiç kimse engellinin bulunduğu ekonomi, sosyal yaşam ve topluma kazandırmaya yönelik çalışma yapmış değil. Bizlere engellileri tespit edin bizler sahip çıkalım diyorlar. Fakat tespit ettiğimiz hiçbir engelliye sahip çıkılmıyor.” diye yetkililere dert yandı.
“Engelli vatandaş için müsait sosyal ortamlar oluşturulmalı”
Engellilerin gıdadan çok sosyal faaliyetlere ihtiyacının olduğunu hatırlatan Koçyiğit, “Engelli vatandaşların sosyal faaliyetlerini sürdürebilecek ortamlar oluşturulmalıdır. Onlara öncelik verilmeli. Engelliye acıma gözüyle bakılmamalı. Onları birilerine bağımlı hale getirilmemelidir. Sosyal yardımlaşma kurumlarında engelli vatandaşlara yönelik yardım fonları oluşturulmalıdır.
Sosyal hayattan uzak, evlere hapsedilmiş engelli bir vatandaş, psikolojik sorunlar yaşar. Kendini dışlamış olarak görüp, hayata bakış açısı değişerek hayattan kopma noktasına gelir. Bir engelliyi topluma kazandırmak, ona gıda ve para yardımını yapmakla değil, ona sosyal hayata atılması için gerekli ortamların oluşturulmasıyla olur.”dedi.
“Bizlere sahip çıkılmasa derneğimizi kapatacağız”
Kendilerine sahip çıkılması halinde 300 üyeli derneklerini kapatmak zorunda kalacaklarını ifade eden Koçyiğit, kendilerine sahip çıkılması için yetkilileri duyarlı olmaya ve engelli vatandaşlara sahip çıkılması çağrısında bulundu. Her engelli vatandaşın da hayattan bir beklentisi olduğunu da sözlerine ekleyen Koçyiğit, “Her vatandaş gibi engellilerinde hayattan bir beklentisi vardır. Bizler onların bu beklentilerini yerine getirmek için çaba göstermeliyiz.”şeklinde ifade etti.
“Engellinin en büyük hayali kendi ayağının üstünde durmaktır”
Koçyiğit açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yaptığımız bir projeyle 4 engelli kardeşimize hibe desteğini alarak kendi işini kurmasına yardımcı olduk. Bununla beraber onlarca engelli kardeşlerimize sertifikalar aldık. Eğer yerel yönetimler ve idari makamlar, bizleri desteklerlerse ilimizde mevcut olan tüm engelli kardeşlerimizi bir araya getirir, yapacağımız projelerle onların kendi dünyalarını kurmalarına yardımcı oluruz. Bir engellinin en büyük hayali başkasına bağımlı olmadan kendi ayağının üzerinde durabilmesidir.
Artık bizlere söz veren, her platformda engelli vatandaşın yanındayız diyen yetkililerin, söylemlerini eylemlere geçirmelerini, engelliler hakkında söyledikleriyle değil, yaptıklarıyla gündeme gelmelerini istiyoruz” şeklinde konuşarak engelli vatandaşa sahip olunması için çağrıda bulundu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)