Meclis Genel Kurulu`nda, kamuoyunda `yeni yargı paketi` olarak bilinen ve temel kanun olarak görüşülen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı`nın bazı maddeleri kabul edildi. Kanunla birlikte Yargıtay yeniden şekillendiriliyor. 38 daireden oluşan ve kaçının hukuk, kaçının ceza dairesi şeklinde çalışacağına Büyük Genel Kurul tarafından karar verilecek Yargıtay`da, 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri sonrası paralel yapıya karşı hazırlanan HSYK Kanunu`na benzer nitelikte bir değişim hedefleniyor.

YENİ BAŞKAN SEÇİLECEK

Büyük tartışmaların yaşandığı HSYK reformunu dikkate alan AK Parti, Yargıtay`da yapmak istediği değişikliği yeni yargı paketine eklenen tek bir `geçici madde` ile çözdü. Buna göre, kanunun yasalaşmasının ardından 3 gün içinde Yargıtay genel sekreteri ve genel sekreter yardımcılarının görevleri son buluyor. Yüksek mahkeme 3 gün içinde yeni genel sekreteri ve genel sekreter yardımcılarını belirleyecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden bir hafta sonra ise Birinci Başkanlık Kurulu`nun görev süresi tamamlanıyor. Buna göre 7 gün içinde de Yargıtay yeni başkanını seçecek. Kanunla birlikte ayrıca, Yargıtay Birinci Başkanı seçilmek için en az 10 yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 5 yıl, daire başkanı seçilebilmek için ise en az 3 yıl Yargıtay üyeliği yapmış olmak gerekecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçiminde, 5 adaydan sadece bir adaya oy verilebilecek.

İŞ BÖLÜMÜNE NEŞTER

Kanunun yürürlüğe girmesinden üç gün sonra genel sekreter ve yardımcılarını, bir hafta içinde de birinci başkanlık kurulunu yeniden belirleyecek Yargıtay`da dairelerin iş bölümü de netleşecek. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, dairelerin iş yükünü göz önüne alarak daire başkanlarının, üyelerin ve tetkik hakimlerinin hangi dairede görev yapacağına karar verecek.

Üyeler istinafa

Yeni yargı paketinin 45. maddesine eklenerek kabul edilen önerge ile isteyen Yargıtay üyesi, bölge adliye mahkemelerinde (istinaf) görev yapabilecek. Yargıtay daire başkanı ve üyesi, talep etmeleri durumunda HSYK tarafından 4 yıllığına bölge adliye mahkemesi başkanlığı, başsavcılığı veya daire başkanlıklarına atanabilecek. Bölge adliye mahkemelerine görevlendirilen Yargıtay üyeleri özlük hakları ve sosyal haklarından herhangi bir kayba uğramayacak. Tüm ödenekleri yine Yargıtay bütçesinden ödenecek bu üyelerin haklarındaki disiplin, ceza soruşturma ve kovuşturmaları da yine Yargıtay üyeleri gibi olacak.

Başkanlık Kurulu`na 4 kişi daha

- Meclis`te kabul edilen maddelere göre, sulh ceza mahkemeleri kaldırılacak, bu mahkemelerin görevi asliye ceza mahkemesine devredilecek.

- Soruşturma aşamasında hakim tarafından verilmesi gereken kararları almak ve itirazları incelemek için sulh ceza hakimliği kurulacak.

- Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu`nu oluşturan daire başkanları ve üyelerin sayısı, daha katılımcı ve çoğulcu bir kurul oluşturulmasını sağlamak amacıyla 8`den 12`ye çıkarılacak. Yedek üyelerin sayısı da 4`ten 8`e yükseltilecek.

- Tek hakimli asliye ticaret mahkemeleri, bazı davalar bakımından heyet mahkemeleri haline getirilecek. Değeri 250 bin liranın üzerindeki davalara heyet, bunun altındaki rakamlara ise tek hakim bakacak.