ADANA - Küresel ısınma ve çeşitli faktörler neticesinde yağışların azalması ve su kaynaklarının tükenmesi karşısında, tarımda oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına bilimsel çalışmalar yapan Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan, susuz yetişebilen kavun ve domates yetiştirmeyi başardı.

Kuraklığa karşı yeni türler geliştirildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle 2010 yılında başlayan “Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi”  4 yıl süren bilimsel ve deneysel çalışmalar neticesinde olumlu sonuçlandı.

Projenin ortakları olan Çukurova Üniversitesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), kuraklığa karşı yetişebilen yeni çeşitlerle özel sektörün de ilgisini çekti.

Topraksız domates yetiştirerek Türkiye’nin gündemine gelen Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanı Prof. Dr. Yıldız Daşgan, bu seferde susuz domates ve kavun yetiştirdi. ÇÜ Bahçe Bitkileri seralarında yetiştirilen ve olumlu sonuçlar alınan yeni türler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yıldız Daşgan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Enstitüleri ile ortaklaşa yürütülen projenin 4 yıldan beri sürdüğünü ve istenilen sonucu elde ettiklerini söyledi.

4 yıl süren bilimsel araştırmalar sonuç verdi

Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan şu bilgileri verdi;“Kavunlarda yürüttüğümüz araştırma TÜBİTAK tarafından desteklendi. Projenin adı KAMAK projesi. Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü dışında Tarım Bakanlığı’nın TAGEM Enstitüleri de var projede. 4 kurumun ortaklaşa 4 yıldan beri yürüttüğü projenin sonuna geldik. Bahçe Bitkileri Bölümü olarak, bizim projede iki tane iş paketimiz var. Bir tanesi kavunlarda kuraklığa dayanıklı kavun çeşidi geliştirmekti. 4 yılın sonunda bu hedefimize ulaştık. Çok önemli hatlar çıktı. Çukurova Üniversitesi’nin kuraklığa dayanıklı hatları ile Antalya’daki BATEM’in toprak kökenli hastalıklara da dayanıklı kavunlarını melezledik. Şu anda hem su stresine ve kuraklığa dayanıklı, hem de toprak kökenli hastalıklara dayanıklı kavun çeşit adayları çıkarılmış durumda. Çeşitler özel firmalara gösterildi ve çok beğeni topladı. 4 yıl süren TÜBİTAK projesi hedefine ulaştı.”

Susuz yetiştirmede kalite de arttı

Az su ya da hiç su vermeden yetiştirilen yeni çeşitlerde verim ve kalitenin de arttığını vurgulayan Prof. Dr. Daşgan,  “Burada geliştirilen kavun çeşitleri normal koşullarda sulanan kavunların yarısı kadar su verildiğinde başarılı şekilde yetişiyor. Ve hatta hiç su vermeden bile yetiştirdik. Susuz yetiştirmede verim biraz azalmakla birlikte kalite artıyor. Çok daha tatlı renklerin oluştuğu başarılı kavunlar elde ettik. Yüzde 50 daha az su vererek de yetiştirebilirsiniz. Burada önemli olan susuzlukta verimi iyi, hastalıklara karşı dirençli, hem serada hem açık havada yetişmeye uygun çok iyi ıslah hatları oldu.” şeklinde konuştu. (Yunus Emre-İLKHA)