ŞANLIURFA- Şanlıurfa'da Talasemi hastalarının sağlık sorunlarının giderilmesini isteyen hasta aileleri, Bir damla Kan Talasemi Derneği öncülüğünde protesto yürüyüşü düzenledi. Yaşadıkları sıkıntıları protesto etmek için alınlarına siyah bandaj takan küçük çocuklar, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi önüne siyah bez parçası bağlayıp yürüyüş boyunca düdük çaldılar.
Talasemi hastası çocukların ve ailelerinin seslerini duyurmak amacıyla düzenlenen yürüyüş, Çocuk Hastanesi önünde başlayıp Şanlıurfa Valiliği önünde sona erdi.
Valilik önünde basın açıklaması yapan aileler, vali ile görüşmek talebinde bulundular. Basın açıklamasını Bir damla Kan Talasemi Derneği başkanı İbrahim Dizlek yaptı.
2014 yılı itibariyle Talasemi hasta sayısı 617
2004 yılında 48 mevcut hasta sayısının bugün itibariyle 617'ye çıktığını ifade eden Dizlek, Şanlıurfa'daki kan bankasının kapanmasının öncesinde yetkililere gereken uyarıyı yaptığı halde yetkililerin kapanmama konusunda kendisine söz verdiğini ama ardından kan bankasının kapandığını ifade etti.
"Özel hastaneyi kurup sağlık kurumlarını reddedeceğiz"
Karadeniz'den bir grubun ilik nakli veya organ nakli merkezi için özel hastahane kurmak amacıyla kendisini ziyaret ettiklerini söyleyen Dizlek, "Bunlar organ nakil hastahanesi için yer isitiyorlar. Bunun için siyasetçimiz var mı, Urfalı iş adamı var mı, valimiz var mı? Hayır deniliyorsa biz bunu kuracağız ve bu sağlık kurumlarını rededeceğiz. Çünkü muayene ücretinden bile muaf olduğumuz halde onu da bizden tahsil ediyorlar." diyerek yetkililerin duyarsızlığını eleştirdi.
Bakan Faruk Çelik seçimlerden hemen önce bana söz vermişti ama...
Nüfusu 2 milyon Urfa'nın merkez ve ilçelerinde Talasemi Tanı Merkezi'nin olmadığını belirten Dizlek hastaları için yapmak istedikleri umut evi projesiyle ilgili, Çalışma Ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik'in seçimlerden hemen önce kendisine söz verdiği halde bu sözünü şu ana kadar yerine getirmediğini söyledi.
"Kan yıkama makinesi olmadığı için her hafta Gaziantep'e gitmek zorundayız"
Her hafta hasta olan çocuğu için Antep'e gitmek zorunda kaldığını ifade eden Mustafa Bilgin ise şöyle konuştu: " Urfada kan yıkama makinası yok, ışınlama makinası yok. Ben mağdur durumdayım haftada bir sefer Gaziantep'e gidip gelmeye çalışıyorum.Ben Bakan Faruk Çelik'e kendim bizzat izah ettim Antep'te, Diyarbakır'da, Mardin'de kan yıkama makinası var ama Urfa'da neden olmasın? dedim. Ben, haftada bir sefer Antep'e gitmek zorundayım yazık günah değil mi?" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
Bir damla Kan Talasemi Derneği Başkanı İbrahim Dizlek, basın açıklamasının ardından ailelerin sorunlarını konuşmak üzere valiliğe çıktı. (Osman Gülebak-İLKHA)