İttifak, uluslararası camiaya da darbenin meşrulaştırılması olarak nitelediği tutumundan vaz geçmesi çağrısında bulundu ve bu tutumun sonuçları konusunda uyardı.
Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak temsilcileri bir basın toplantısı düzenleyerek hazırladıkları bildiriyi okudu.
Darbe karşıtları bildiride, ‘Sahnenin sonunda kanlı darbenin lideri Abdulfettah Sisi’nin ülkeye Cumhurbaşkanı yapılacağı bekleniyordu. Binlerce kişiyi öldüren, on binlerce kişiyi tutuklayan, kat kat fazlasını da yaralayan Sisi’nin Cumhurbaşkanı olacağı ve rüyasını gerçekleştireceği Mısır halkının bilincinde yer etmişti. Yanlış biçimde Cumhurbaşkanlığı seçimi olarak isimlendirilen şey Mısır halkının bilinçli evlatlarına yeni bir şey katmamıştır.
Sisi, süreci başından beri yönetiyor’
Mısırlı muhalifler, seçimlerin baskı, şiddet, zulüm ve siyasi hak kullanım özgürlüğünün gerek aday olma gerek oy kullanma anlamında engellendiği bir ortamda yapıldığını ifade ederek, seçimlerin Mısır halkının görüşlerini yansıtmadığını bildirdi. Muhalifler oy kullanım oranının düşük olduğuna da dikkat çekti.
Muhalifler bildiride, ‘Mısır halkının tek bir meşru Cumhurbaşkanı var. Daha fazla kan akıtılması meşruiyet sağlamayacaktır. Halk, meşruiyetini geri almaya karar vermiştir’ ifadelerini kullandı.
Bildiride darbe karşıtları uluslararası camiaya şöyle seslendi: ‘Bu askeri darbeye meşruiyet sağlayacak ve askeri liderini tanıyarak ödüllendirecek herhangi bir çaba kanun ve ahlak dışıdır. Başka darbeleri ve tabii ki, daha fazla kurban ve istikrarsızlığı teşvik edecek bir özelliğe sahiptir.’
Gösteriler
Darbe lideri Abdulfettah Sisi’nin Cumhurbaşkanlığı yemini ettiği saatlerde Kahire ve İskenderiye başta olmak üzere Mısır’ın bir çok kentinde darbe karşıtları, yemin törenini protesto için sokaklardaydı. Göstericiler darbe karşıtı sloganlar attı ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin resimlerini taşıdı.
Göstericiler ‘Darbe yönetimi halkın iradesini çaldı’ şeklinde slogan attı.
Abdulfetah Sisi, Muhammed Mursi tarafından savunma bakanı olarak görevlendirilmişti. 3 Temmuz 2013’de sivil destekli askeri darbenin ardından Sisi ülkeyi yöneten asıl güç haline geldi.
Mısır, Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nı terör örgütü ilan etti. Ardından Gazze’yi yöneten Hamas’ın Mısır’daki çalışmalarına yasak getirildi.
Ülkede şiddet Müslüman Kardeşler’in darbe rejimi tarafından "terör örgütü" ilan edilmesinden sonra daha da arttı.
Son olarak Mısır mahkemesi 529 Müslüman Kardeşler üyesini idam cezasına mahkum etti.
Darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Mursi de hakkında açılan dört ayrı davadan yargılanıyor.
Kaynak: Al Jazeera